El diputat de Compromís-Equo al Congrés, Joan Baldoví, ha alertat sobre “l’augment de l’economia submergida en les comarques alacantines durant este període de crisi, un fenomen que precaritza a l’extrem les condicions laborals dels treballadors i que empobreix unes arques públiques que estan sota mínims”.

Davant esta situació, Baldoví ha registrat diverses preguntes en les que demana saber si el Govern central té estimacions del percentatge que representa l’economia submergida al País Valencià en termes de PIB i gent ocupada. Alhora, pregunta si han augmentat les inspeccions per a detectar i sancionar este tipus d’activitat  i si existeix cap pla, present o en previsió, per a millorar la lluita contra esta activitat econòmica.

Per al diputat de Compromís-Equo, “és necessari que el Govern prenga mesures en contra de l’economia submergida, especialment a Alacant, ja que esta província és la que concentra més de la meitat de treballs irregulars de tot el País Valencià i la que té les xifres més altes d’economia submergida de tot l’Estat espanyol”.

Al mateix temps, el coordinador de Compromís per Alacant, col·lectiu des del que s’han promogut les preguntes parlamentàries, Ignasi Bellido, ha destacat que “Alacant és el territori que més pateix este fenomen que sol estar associat a determinades indústries tradicionals i que, després d’una època de bonança econòmica, ha tornat a rebrotar amb duresa durant la crisi que patim”. 

Bellido ha assenyalat que “és precís combatre esta activitat econòmica irregular per evitar que els treballadors, que es veuen desesperats davant la crisi, hagen de patir estos excessos que els deixen sense cap tipus de cobertura laboral”. El coordinador de Compromís per Alacant ha indicat també que “este frau social impacta també directament sobre les arques públiques, ja que rebaixa els ingressos que són necessaris per a evitar les retallades anti socials que portem mesos patint”.