Ajuntament i Agència Local posen en marxa mesures contra l’ordre del ministre en funcions Cristóbal Montoro

  • El departament dirigit per Sonia Tirado ha reunit i transmès tota la informació al seu personal.
  • El portaveu municipal, Natxo Bellido, ha comunicat els principis jurídics que vulnera l’ordre del Ministeri d’Hisenda.
  • L’ordre arriba en la mateixa setmana que la ALDES presenta convocatòries per valor de 186.000 euros per a l’ocupació en joves, dones i aturats de llarga durada.
  • El proper Ple Municipal votarà una Declaració Institucional en contra i reafirmant l’autonomia local.

L’Agència Local de Desenvolupament Econòmic i Social (ALDES) d’Alacant, organisme autònom municipal presidit per la regidora Sonia Tirado, ha posat en marxar diferents mesures per tal de minimitzar els efectes de l’orde empresa pel Ministeri d’Hisenda contra aquest òrgan i el Patronat d’Escoles Infantils.

Després de conèixer que la secretària general del Ministeri, Rosana Navarro, pretenia atorgar un termini de 15 dies per tancar els dos departaments, la regidora d’Ocupació va remetre una comunicació a les més de trenta treballadores i treballadors de l’ALDES, alhora que ha convocat una reunió personal al costat del portaveu del Govern Municipal, Natxo Bellido, qui ha transmès els passos que s’estan donant davant d’una resolució que confon empreses públiques amb organismes autònoms i no té fonament jurídic.

Tirado i Bellido han informat de la postura del consistori alacantí el qual, a través del seu Alcalde Gabriel Echávarri, ja ha manifestat la clara i contundent oposició a la mesura, alhora que han anunciat que el servei d’Intervenció està elaborant l’informe i resposta pertinents.

De la mateixa manera, han assenyalat que la pretesa mesura del Ministeri d’Hisenda no té fonament legal ja que vulnera el “principi d’autonomia local de la Constitució Espanyola” i, a més, des del punt de vista procedimental “pretén la dissolució d’organismes dependents de entitats locals sense que s’habiliti cap tipus de procediment formal “per dur-la a terme.

CARÀCTER SOCIAL DE L’ALDES i PATRONAT ESCOLES

A part de la reunió laboral i l’inici de les accions jurídiques i administratives, el portaveu del Govern Municipal ha volgut assenyalar el caràcter social de les dues entitats atacades pel Govern en funcions. Segons Bellido, “El senyor Montoro, a més d’exercir en funcions i iniciar un procés no ajustat a llei, ha confós rendibilitat econòmica amb rendibilitat social”, les Escoles Infantils d’Alacant, indicava Bellido, “acullen diàriament a centenars de nenes i nens que d’altra manera no podrien accedir a aquest servei i el que es pretén és que es gestioni com un negoci que, a més, ha de donar beneficis econòmics sense tenir en compte les necessitats de les famílies ni el dret a l’educació “.

De la mateixa manera Sonia Tirado ha assenyalat el caràcter públic i de benefici al teixit econòmic i social que té l’ALDES d’Alacant. “El Ministeri d’Hisenda sembla desconèixer que la tasca de les agències locals de Desenvolupament no és generar beneficis econòmics directes, sinó propiciar que l’economia i la societat de ciutats com Alacant es beneficiï de la seva acció i mesures”. Així, la regidora d’Ocupació i Desenvolupament Local ha assenyalat algunes de les mesures que l’ALDES ha emprès en els últims deu dies: “un mínim repàs al que fa l’Agència Local de Desenvolupament portaria a conèixer que en els últims dies s’han presentat públicament convocatòries per valor de 186.000 euros destinades a mesures contra la desocupació en col·lectius especialment vulnerables de la ciutat d’Alacant, incloent joves, dones i persones en atur de llarga durada, alhora que hem presentat l’informe que assenyala que en l’últim any hem ajudat a més de 1.800 persones en els seus projectes emprenedors “.

Cal recordar que la setmana passada el Consell Rector de l’Agència Local de Desenvolupament Econòmic i Social va donar el vistiplau a la gestió de la seua activitat corresponent al primer semestre del 2016, així com el compte general de l’exercici 2015.

Finalment el portaveu del Govern Municipal ha destacat que a totes les mesures de resposta a la pretesa mesura del Ministeri d’Hisenda s’unirà la iniciativa política, ja que es planteja la remissió al proper Ple Municipal d’una Declaració Institucional que rebutgi la mesura de Montoro al temps que reafirmi l’autonomia local consagrada en la Constitució.