Compromís Per Alacant celebra dimart 10 d’octubre l’acte de lliurament del Premi Miquel Grau, que enguany recau en la figura de l’advocada i professora de Dret Constitucional de la Universitat d’Alacant, Concha Collado, qui s’ha distingit al llarg de tota la seua trajectòria personal i professional per la defensa de les llibertats i la democràcia.

Premi Miquel Grau 2017  El premi Miquel Grau que concedeix per cinquè any Compromís Per Alacant, té l’objectiu de reivindicar la memòria d’aquest defensor de les llibertats, que va ser assassinat en la ciutat ara fa 38 anys.

Cal recordar que Miquel Grau va ser agredit en 1977 per enganxar uns cartells amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre en la Plaça dels Estels i va morir a conseqüència de les ferides causades. Aquest jove es va convertir en un símbol de la lluita i la reivindicació valencianista en la transició democràtica.

  L’acte de lliurament del premi tindrà lloc dimarts que ve 10 d’octubre a les 20.00 hores en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant.

Trajectòria de Concepción Collado Mateo

-És advocada i ha sigut Professora Associada de Dret Constitucional de la Universitat d’Alacant (UA), fins a la seua jubilació.

-Llicenciada en Dret per la Universitat Complutense, en 1977 va iniciar la seua activitat professional, contribuint a la creació dels serveis jurídics de CCOO en els anys de la transició, dels quals va ser coordinadora.

-En el mes de desembre de 2009 va ser distingida en l’Homenatge a les primeres lletrades de l’advocacia alacantina, Pioneres de l’Advocacia, organitzat pel Col·legi d’Advocats d’Alacant.

-És Vocal de la Comissió de Codificació Civil Valenciana i pertany a l’Agrupació de Dones Advocades, de la qual ha sigut Presidenta i ha pertangut a la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats d’Alacant i a la Junta Electoral del mateix.

-Ha sigut membre del Claustre Universitari i del Consell de Govern UA, de la Junta de Facultat de Dret, del Consell de Departament d’Estudis Jurídics de l’Estat i ha pertangut a la Unitat d’Igualtat de la Universitat d’Alacant, com a experta en gènere. Ha sigut impulsora de la creació del Seminari Universitari dels Drets de les Dones de l’Àrea de Dret Constitucional i cofundadora de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional.

-Va pertànyer al Moviment Democràtic de Dones, ha pertangut al grup d’estudis feministes Feminario, que va ser guardonat amb el premi Maisonnave 2006 de la UA i ha sigut fundadora de l’Aula de debat feminista, i va participar en la creació de la Plataforma Feminista d’Alacant.

-Va pertànyer al Partit Comunista en els anys de la dictadura fins als anys vuitanta i a Esquerra Unida fins als anys noranta. En els anys de la transició i primers de la democràcia, va participar activament en multitud d’activitats (campanyes electorals, conferències, debats) sobre la democràcia i la Constitució, els drets fonamentals, dret laboral i sobre la situació jurídica de les dones.

-Ha impartit i imparteix cursos i conferències, sobre el dret a la igualtat, violència de gènere, dret laboral, teoria de l’Estat i Dret constitucional i la introducció de la perspectiva de gènere en tots els àmbits, matèries sobre les quals té diverses publicacions.

-Al desembre 2012, el Consell General de l’Advocacia Espanyola, li va concedir la Medalla al Mèrit en el Servei a l’Advocacia i al març de 2013 va ser guardonada amb el premi Angelita Rodríguez (PSPV-PSOE Alacant). Al març de 2017 va ser distingida per les Corts Valencianes amb el premi ‘Corts de Dones, 8 de Març’.