Alacant, divendres 6 d’octubre de 2017.-El Saló Blau de l’Ajuntament d’Alacant acull des d’avui divendres i fins a dimecres que ve la segona edició de la lectura pública de l’obra ‘Tirant lo Blanc’ per a centres de Secundària i Batxillerat, organitzada en col·laboració amb la Universitat d’Alacant (UA) i La Cívica-Escola Valenciana de l’Alacantí, en el marc de les activitats programades per a commemorar el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.


L’acte d’inauguració d’aquesta lectura ha sigut presidit per la regidora d’Educació, María José Espuch, i comptat amb la participació de la regidora d’Ocupació i Desenvolupament Local, Sonia Tirado, entre altres regidors.

Tirant lo Blanc Compromís AlacantAl llarg del matí han anat prenent la paraula una representació de tots els grups polítics amb presència municipal, així com el director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Esteban Vallejo, la directora territorial d’Educació, Tudi Torró, el representant de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina i el representant de la Cívica-Escola Valenciana de l’Alacantí, Quique Tebar.


També han intervingut la representant de l’Institut d’Estudis Catalans, Lliris Picó, la cap del Departament de Filologia Catalana de la UA, Mª Àngels Francés, i el director i el sotsdirector de Publicacions i Recerca de l’Institut Juan Gil-Albert, Joan Borja i Miquel Poveda, respectivament. El tancament de l’acte institucional ha comptat amb la participació de la regidora de Turisme i Esports, Eva Montesinos.


En l’obertura d’aquesta primera sessió, María José Espuch ha donat la benvinguda a tots els presents i ha agraït especialment la participació de les autoritats i representants de les diferents entitats implicades, així com del grup d’estudiants del Departament de Filologia Catalana de la UA Universitat d’Alacant i dels prop de 300 alumnes de secundària i batxillerat i del seu professorat, que, amb aquesta lectura, segons ha indicat, “ens guiaran en aquest viatge per les pàgines del Tirant lo Blanc, fent-nos reviure els viatges, les aventures, els amors, les batalles; la vida i la mort… que travessen les pàgines d’aquesta novel·la extraordinària”.

Tirant lo Blanc Compromís per Alacant

L’edil d’Educació ha celebrat que l’Ajuntament d’Alacant aculla, per segona vegada i en el marc incomparable del Saló Blau , aquesta activitat emmarcada en els actes en commemoració del 9 d’Octubre, ”el dia en què celebrem l’orgull de ser valencianes i valencians, el dia de la nostra llengua i la nostra cultura, comencem la lectura del Tirant lo Blanc, novel·la de cavalleria valenciana per excel·lència, del cavaller Joanot Martorell, i màxim exponent del segle d’or de la llengua valenciana”.


Per a tancar la benvinguda, Espuch ha al·ludit així mateix a la importància que aquesta obra té per a la llengua valenciana amb la qual té ‘El Quijote de la Mancha’, de Miguel de Cervantes, per a la llengua castellana.


La lectura pública continuarà el dimarts i dimecres 10 i 11 d’octubre en horari de 10:00 a 14:00 hores en el mateix Saló Blau, amb la intervenció prevista d’al voltant de 300 estudiants de deu Instituts de Secundària d’Alacant i la comarca de l’Alacantí que han volgut sumar-se a aquesta activitat de promoció de l’ús del valencià.


Els centres participants d’Alacant són: l’IES Miguel Hernández, l’IES Cap de l’Horta, l’IES Cavanilles, el Col·legi Santíssim Sagrament Feyda,  l’IES Gran Via, l’IES Radie Exterior, i l’IES Jaume II i l’IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig.