L’equip de Govern proposa al plenari demanar la cessió de la Britànica per a impulsar des de Memòria Històrica la recuperació de l’antiga refineria

Alacant, dilluns 25 de setembre de 2017.- Els tres grups municipals en l’equip de Govern –PSOE, Guanyar i Compromís– a instàncies de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica que dirigeix l’edil María José Espuch, elevaran una proposta al ple d’aquest dijous per a demanar a l’Estat que cedisca els terrenys superficials i subterranis de la Serra del Molinet on se situen les restes de l’antiga refineria ‘La Britànica’, i per a requerir a la Diputació d’Alacant que retire la petició d’aquesta instal·lació i col·labore amb l’Ajuntament d’Alacant.

L’antiga refineria està situada en l’avinguda de la Vila Joiosa, i és un dels exemples més destacats del patrimoni industrial valencià, ja que, per les seues característiques, està considerada una infraestructura única en l’Estat Español, ja que gran part dels seus dipòsits i galeries es troben excavades en la roca, creant grans espais dins de la Serra del Molinet.

Aquest conjunt industrial catalogat com un Bé de Rellevància Local es troba assentat sobre les naus d’una antiga refineria anomenada ‘La Britànica’ en 1875, i en 1920 va passar a les mans de Campsa. A dia d’avui, l’interior de la refineria roman pràcticament intacte des de la seua construcció.

Actualment, la majoria de les instal·lacions que hi havia en superfície han desaparegut, principalment, per les obres del TRAM. En la factoria subterrània queden tres galeries principals i set secundàries, que porten cap a vuit dipòsits de 2.000 m3 i uns quinze de 500 m3, a més de diverses estades de tipus rectangular.

En l’exterior existeix una bassa, un dipòsit descobert, murs de maçoneria i altres elements. A més, dins de l’entorn de la refineria existeixen restes arqueològiques de l’Edat de Bronze, de l’època ibèrica, medieval, de la Guerra Civil, de l’antic camp de concentració dels Ametlers i vestigis relacionats amb la pedrera, que també es podrien integrar, juntament amb l’antiga refineria, dins d’un gran complex històric revitalitzat.

‘ALACANT, CIUTAT DE LA MEMÒRIA’

La recuperació d’aquest emplaçament singular i únic, forma part de la línia de treball que la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica impulsa, en el marc de ‘Alacant Ciutat de la Memòria’, un ambiciós projecte per a recuperar, posar en valor i donar a conèixer la memòria i el patrimoni històrics de la ciutat.

En aquest sentit, cal destacar la labor d’estudi i rehabilitació del patrimoni de la Guerra Civil que duu a terme la regidoria que dirigeix María José Espuch, sobre la base que és necessari que la ciutat compte amb elements que generen atracció i una oferta turística més diversificada, lluny dels projectes desmesurats que es promovien des de l’Administració en anteriors mandats.

La Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica ja ha iniciat els tràmits amb Patrimoni de l’Estat per a la cessió gratuïta de l’antiga refineria. cal recordar a més que ja es van elevar al març de 2016 sengles propostes en el Congrés dels Diputats i en les Corts Valencianes demandant la cessió de la titularitat dels terrenys on se situa la refineria La Britanica.

Per a seguir avant amb aquest procediment, Patrimoni de l’Estat requereix ara al Consistori que primer han de resoldre’s els sol·licituds presentades en el seu moment per l’Ajuntament i en data posterior per la Diputació d’Alacant.
L’equip de Govern desconeix la data en què la Diputació d’Alacant es va interessar per la Britànica, però el Ministeri té coneixement des de març de 2016 de l’interès i dels tràmits realitzats per la Regidoria de Memòria Històrica.

En aquest sentit, la Declaració Institucional que s’elevarà al ple reivindica que “el interès mes legítim de recuperar aquest conjunt d’arqueologia industrial correspon en la Ciutat d’Alacant atès que, dins dels competències de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica, estan els de posada en valor dels vestigis de la història d’Alacant”.

Per açò, aquesta proposta planteja així mateix sol·licitar a la Diputació d’Alacant que retire la petició de cessió de la Britànica i que col·labore amb l’Ajuntament d’Alacant en la consecució de la cessió d’aquest important complex per a la ciutat d’Alacant.

Arxivat en: Alacant, Compromís per Alacant, María José Espuch, Memòria Històrica i Democràtica, Propostes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *