Alacant, dimarts 23 de gener de 2018.- El diputat de Compromís, Ignasi Candela, ha presentat hui una Proposició No de Llei (PNL) en el Congrés dels Diputats per a demanar que s’establisca una clàusula que permeta la cancel·lació de les operacions de préstec formalitzades per l’Ajuntament d’Alacant, sobre la base de l’anomenat pla d’Ajust, que va ser contractat l’any 2012 per l’equip de govern del PP per a afrontar el pagament de les factures de proveïdors acumulades en els calaixos.

Aquesta iniciativa, que serà traslladada per al seu debat en la Comissió d’Hisenda i Funció Pública, planteja que, a l’empara de l’article 193 del Reglament del Congrés dels Diputats, s’establisca una clàusula per a la cancel·lació de les operacions de préstec formalitzades per les entitats locals amb el Fondo per al Finançament dels Pagaments a Proveïdors.

Precisament, aquesta mateixa clàusula ja es va establir en el seu moment perquè l’Ajuntament de Madrid poguera cancel·lar el seu deute pendent amb el Fondo per al Finançament dels Pagaments a Proveïdors, per la qual cosa ara Compromís demana el mateix tracte que retire “abans possible les mesures restrictives que segresten la capacitat de l’Ajuntament per a prendre decisions pròpies amb autonomía”.

“Demanarem als diputats del PP i a la resta de grups a Madrid”–ha indicat Ignasi Candela– que se sumeixen a aquesta iniciativa i que diguen si entenen que Alacant és una ciutat de segona o de primera: nosaltres no som ni més ni menys que ningú, i açò l’ha d’entendre i respectar el Sr. Montoro”.

Aquesta PNL forma part de la campanya empresa per Compromís, i en la qual col·labora el grup parlamentari en les Corts Generals, que a nivell municipal inclou una moció que s’elevarà al ple d’aquest dijous per a demanar a la resta dels grups polítics que diguen si volen que l’Ajuntament inicie l’elaboració dels informes i tràmits que en 2014 va presentar el Consistori de Madrid per a fer efectiva una operació de característiques similars.

El portaveu del Grup Municipal de Compromís Natxo Bellido ha mostrat la seua satisfacció per la celeritat amb que s’ha presentat la PNL i ha recordat que l’anomenat Pla d’Ajust que “sotmet políticament a l’Ajuntament d’Alacant a Madrid, és conseqüència de la nefasta gestió econòmica de l’anterior govern del Partit Popular i la seua incapacitat per a controlar els comptes del consistori”.

Cancel·lar ja les restriccions del Pla d’Ajust que pesen fins a l’any 2022, segons ha afegit Bellido, ” ajudarà a l’Ajuntament a recuperar autoestima, dignitat institucional, autogovern i capacitat per a augmentar les inversions en la ciutat”.

Cal recordar que el Govern Central del PP ja va fer una excepció a la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat (a la Disposició final trentena primera de la Llei 17/2012, de 27 de desembre, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2013) que va permetre en 2014 a les entitats locals concertar noves operacions d’endeutament per als plans d’ajust amb una sèrie de condicions que van possibilitar que l’Ajuntament de Madrid s’alliberara.

El portaveu municipal ha assegurat que l’Ajuntament d’Alacant podria ajustar-se a la lletra xicoteta d’aquestes condicions, per la qual cosa tan solament es tracta que existisca “voluntat política” del Ministeri d’Hisenda per a autoritzar a Alacant, i de l’actual equip de Govern per a sumar-se a la iniciativa impulsada pel Grup Municipal de Compromís.