Alacant, dijous 15 de març de 2018.- El Grup Municipal de Compromís elevarà una pregunta al pròxim ple per a conèixer l’estat de la tramitació dels informes que l’Ajuntament d’Alacant es va comprometre a realitzar i enviar al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques per a poder alliberar al consistori del Pla d’Ajust, que té segrestada l’autonomia municipal des que en 2012 va ser contractat pel govern del PP per a afrontar el pagament de les factures de proveïdors acumulades en els calaixos.

El portaveu del Grup Municipal de Compromís, Natxo Bellido, ha recordat hui que a través d’una moció aprobada en el ple del passat mes de gener, l’equip de Govern es va comprometre a iniciar els tràmits i a elaborar els informes exigits per a poder cancel·lar el deute pendent amb el Fondo per al Finançament dels Pagaments a Proveïdors.
“Ha passat un temps prudencial, i després de dos mesos, des de Compromís volem traslladar la nostra preocupació perquè no sabem si ja s’han iniciat els treballs per a fer possible la cancel·lació del deute pendent i de les càrregues que suposa mantenir el Pla d’Ajust”, ha assenyalat Bellido.

“Com més prompte millor es cancel·le el Pla d’Ajust, abans recuperarà aquest Consistori la seua autonomia i sobirania institucional enfront del Ministeri d’Hisenda, que des que va imposar el citat Pla d’Ajust supervisa els comptes municipals i restringeix les possibilitats d’inversió i de contractació de personal fins al 2022”, ha afegit.

En aquest sentit, ha recordat també que els Ajuntaments de Madrid, Marbella i A Coruña, en 2014 van aconseguir cancel·lar els seus plans d’ajust després de tramitar els informes i certificar que reunien totes les condicions exigides pel Ministeri d’Hisenda.

Els informes que l’Ajuntament d’Alacant ha d’elaborar i presentar per a poder alliberar-se del Pla d’Ajust són els següents:

  1. Acord del Ple de la corporació.
  2. Informe de l’Interventor de l’entitat de crèdit que certifique sobre l’estalvi financer com a conseqüència de la subscripció de la nova operació d’endeutament.
  3. Període mitjà de pagament a proveïdors.
  4. Compliment del límit d’endeutament.
  5. Informe anual del compliment del pla d’ajust i presentar-ho al Ple i remetre-ho al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

Cal recordar que, a iniciativa de Compromís, el Congrés dels Diputats va aprovar el passat 14 de febrer –amb els vots majoritaris de Compromís, PSOE, Podemos, Ciudadanos i ERC–, una Proposició No de Llei (PNL) per a cancel·lar les operacions de préstec del pla d’Ajust de l’Ajuntament d’Alacant.