Alacant, dilluns 26 de març de 2018.- Compromís organitza demà dimarts a Alacant la conferència ‘Alacant, ciutat de la memòria’, a càrrec de l’escriptor Miguel Ángel Pérez Oca i presentada per la regidora María José Espuch, en el marc de la primera “Setmana del record a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura”, organitzada per la coalició del 23 al 28 de març amb actes en tota la Comunitat Valenciana per a commemorar el Dia de record i homenatge a aqueixes víctimes, fixat en la nova Llei Valenciana de Memòria democràtica i per la convivència.

La xarrada tindrà lloc a les 18:00 hores en l’anomenat Palau del Porlalet, i a partir de les 20:00 hores estarà seguida d’una visita al Refugi 31 de la capital alacantina, situat en la Plaça de Sèneca.

María José Espuch, qui ha sigut regidora de Memòria Històrica i Democràtica durant els primers dos anys i mig d’aquest mandat, –i responsable de la posada en marxa d’aquest departament–, en la seua intervenció incidirà especialment en la importància que Alacant recupere i pose en valor la seua història en el període de la Guerra Civil.

En aquest període bèl·lic, ha recordat, Alacant va ser una de les ciutats més bombardejades, malgrat estar en la rereguarda, tal com ho testifiquen el centenar de refugis antiaeris i els complexos defensius que es troben censats, i que hui dia constitueixen un patrimoni històric en la catalogació del qual i posada en valor s’ha treballat intensament des de Memòria Històrica en el marc de l’ambiciós projecte “Alacant, ciutat de la memoria”.

Aquesta primera “Setmana del record a les víctimes de la guerra civil i la dictadura” organitzada per Compromís va arrancar dissabte passat 24 de març amb la jornada titulada “Recuperar la Memòria Democràtica, un repte de justícia”, celebrada en el MuVIM de València, amb la jornada titulada “Recuperar la Memòria Democràtica, un repte de justícia “.

Aquest acte central de la setmana va comptar amb la participació del secretari autonòmic de Justícia, Ferran Puchades, qui va presentar els detalls de la nova Llei de Memòria Històrica. A continuació, es va desenvolupar una taula redona sobre diferents experiències, reptes i objectius en l’àmbit municipal per a la recuperació de la memòria històrica, en el qual van intervenir la pròpia María José Espuch i les regidores de Cultura dels Ajuntaments de València i Castelló, Gloria Tello i Verónica Ruiz, respectivament.

Aquesta primera setmana es tancarà a Castelló el dimecres amb la conferència “Castelló, una segona Guernica”, a càrrec del doctor en Història Contemporània per la UJI Vicent Grau, i es presentarà el llibre “Objectiu Llevant!”, de Carlos Manllech.

Al costat d’aquesta iniciativa, Compromís està presentant mocions en els Ajuntaments per a commemorar el 28 de març, Dia de record i homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura, amb l’objectiu de mantenir viva la memòria dels represaliados i reivindicar els valors democràtics i la lluita del poble valencià per les seues llibertats.