El grup municipal de Compromís a l’Ajuntament d’Alacant presentarà al ple de desembre un Pacte Municipal contra la Soledat No Desitjada, una xacra social que afecta especialment les persones majors, les més colpejades per la pandèmia actual que pateixen un doble aïllament.
Entre les propostes que presentarà Compromís en aquest Pacte Municipal contra la Soledat s’inclouen algunes com complir l’acord plenari, a instàncies de la coalició, per a la inclusió d’Alacant en la Xarxa de Ciutats Amigables amb la Persones Majors, potenciar la participació de les persones majors amb un Consell de Persones Majors, fins a impulsar de manera immediata un Pla de Xoc contra la soledat no desitjada de Persones Majors.
“Calculem que a la ciutat d’Alacant hi ha quasi 20.000 persones que estan vivint soles, la soledat és una pandèmia de la qual no ens podem oblidar i hem de combatre amb força des de l’administració local. Aquesta maleïda crisi està colpejant a tota la societat però especialment als nostres majors és hora d’unir forces i de combatre la soledat entre tots i totes, entre els partits polítics, les administracions i la societat. És hora de posar al servei d’aqueixa ciutadania tan vulnerable tots els recursos de l’administració més pròxima com és l’Ajuntament Alacant”, ha reclamat Rafa Mas, regidor de la coalició.
La formació progressista ha explicat que els problemes de soledat no desitjada s’han agreujat durant els últims mesos per la pandèmia ja que hi ha un alt percentatge de població de més de 65 anys que resideix a la nostra ciutat, uns 72.000 habitants sent més d’un 70% dones, dels quals es calcula que una quarta part viuen soles, la qual cosa suposarien 18.000 persones.
Entre les propostes de Compromís s’inclouen també elaborar una xarxa de detecció de soledat no desitjada en persones majors que compte amb la col·laboració de tot el teixit social (centres socials, associacions de veïns, parròquies i xarxes solidàries entre altres) per a elaborar un sistema de resposta àgil i un catalogue d’actuacions per part de l’administració social on intervindrien les àrees d’acció social, seguretat, sanitat, voluntariat, juntament amb entitats que treballen amb aquest col·lectiu .
D’altra banda, també han reclamat un telèfon gratuït d’atenció a les persones majors coordinat des d’Acció Social, per a atendre anomenades en cas que algú es veja afectat per una situació de soledat, sonde es resolguen dubtes i segons el grau de vulnerabilitat i emergències se de un resposta immediata per a satisfer subministraments bàsics com a medicines, aliments i productes d’higiene/neteja. La recepció telefònica i les diferents que puguen efectuar-se per a pal·liar els efectes de la soledat, podran realitzar-se amb entitats convingudes, voluntaris i persones que disposen des de les diferents àrees involucrades en aquest problema social.