– El regidor popular Carlos Castillo proposa ara ampliar Atalaies en 150.000 m2, quan fa uns anys es va perdre prop d’un milió.
– Compromís exigeix que no es tornin a perdre 20 anys i s’impulsi l’àrea industrial d’excel·lència a Aigua Amarga, incloent el projecte de La Capçalera i el Districte Digital.
La sessió extraordinària del Consell Rector de l’Agència Local de Desenvolupament Econòmic, organisme autònom de l’Ajuntament d’Alacant, ha donat compte en el matí del divendres de les gestions realitzades entre el consistori alacantí i l’Entitat Pública Empresarial de Sòl (SEPES), societat responsable del sòl industrial públic.
En els passats dies el regidor de Foment i Ocupació, Carles Castillo, i el president de la societat, Alejandro Soler, van anunciar la intenció de signar al desembre un futur conveni d’ampliació en 150.000 m2 de l’àrea industrial de les Atalaies. Aquesta ampliació de la superfície utilitzable requereix, a més, d’una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana o d’un Pla Especial per a les Talaies, tràmits que poden fer demorar l’actuació com a mínim dos anys.
Sonia Tirado, regidora representant de Compromís al Consell Rector, ha recordat que aquesta ampliació, fins i tot una hipotètica de fins a 260.000 metres, “és una superfície que queda veritablement lluny respecte al milió de metres quadrats que fa uns anys van tornar als seus propietaris originals després de quatre dècades sense fer ús”. Tirado ha recordat que “el PP i el senyor Castell van permetre que Alacant es quedara sense sòl industrial de titularitat pública al estar més interessats en l’especulació urbanística que en el desenvolupament industrial”.
Igualment la regidora de Compromís, que va ser responsable de l’Agència Local fins a novembre de 2017, va recordar la triple tasca que van emprendre en este moment reprenent les primeres trobades en anys entre Ajuntament i propietaris, realitzant el primer informe detallat de les necessitats i oportunitats de les àrees industrials i impulsant la millora i ampliació en Les Talaies i Aigua Amarga.
Així, en col·laboració amb la regidoria d’Urbanisme, Tirado va impulsar una doble alternativa per les Atalaies a negociar amb el SEPES: la tramitació urgent de 70.000 metres quadrats per a l’ampliació de les empreses Seur i Jimten, actualment constretes en els seus terrenys, i la reversió del milió de metres perduts en l’època del PP. Al mateix temps la regidoria de Compromís va impulsar la creació d’un centre municipal d’emprenedoria innovador a l’antic escorxador d’Alacant, la coneguda com “La Capçalera”, que va rebre el nom per part dels alumnes de publicitat de la Universitat d’Alacant.
Igualment la regidora Sonia Tirado ha recordat que el projecte impulsat durant la seva gestió com a regidora d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic i recolzat pel conjunt del Ple Municipal per rehabilitar l’antic escorxador municipal i impulsar així la industrialització d’uns terrenys d’extraordinari valor estratègic com són els d’Aigua Amarga, situats entre l’Aeroport, IFA i Ciutat de la Llum, seu ara del Districte Digital d’Alacant.
De fet aquest ha estat un altre dels grans oblits de Castell, interpel·lat de nou per Sonia Tirado, el regidor del PP no ha aconseguit establir una relació entre els actuals plans municipals i el desenvolupament del Districte Digital, l’eina autonòmica per a l’atracció de milers de llocs de treball en els sectors tecnològics i digitals. És més, Castillo ha expressat que a hores d’ara no s’ha reunit amb els impulsors del projecte i tampoc té prevista cap data concreta.
Durant la reunió Castillo s’ha conformat a recordar les gestions realitzades al voltant de la propera convocatòria del Consell Sectorial per al foment de l’activitat industrial i la innovació tecnològica, un òrgan gestat pel govern plural, aprovat per unanimitat en 2017 i elevat definitivament en febrer de 2018, però que el PP no ha estat capaç de convocar encara. Tant és així que el reglament inclou a l’extinta COEPA com a integrant del Consell, circumstància que, com ha recordat Sonia Tirado, “ha de ser corregida en l’actualitat”.
Per tot això, finalment Castillo només ha pogut oferir dos resultats positius en la seva política industrial: l’obtenció d’ajudes per a la millora de les àrees industrials a través de la convocatòria de la Conselleria d’Economia, dirigida pel conseller Rafael Climent -un pla que anteriorment havia estat criticat el mateix Castillo-, i el principi d’acord amb el SEPES, un acord en realitat llaurat a través de tres regidors de distint signe polític i que ara, curiosament, s’ha obtingut quan al capdavant de l’entitat estatal no està una membre del Partit Popular sinó un antic alcalde d’Elx.
Davant el cúmul d’errors i batzegades de l’actual regidor, Compromís ha hagut d’assenyalar que “la situació industrial d’Alacant en mans del senyor Castell pot tornar a trobar-se amb el mateix retard de 20 anys que ja va provocar el PP i que vam haver d’arreglar des de l’administració local i autonòmica”, per això proposa que siga el Consell Sectorial el que haja d’establir a través del consens i la planificació” el futur de l’economia i ocupació industrial d’Alacant a través de la col·laboració amb el teixit econòmic, l’administració autonòmica i l’impuls d’àrees d’excel·lència en les Talaies, Pla de la Vallonga i AguaAmarga i lligar el seu futur a projectes d’innovació com la Capçalera i el Districte Digital”.