Compromís ha presentat aquest matí en l’ADDA (Auditori de la Diputació d’Alacant) la Carta d’Alacant, un document que reclama reformes del finançament de l’administració Local i una modificació definitiva de la Regla de Despesa aplicable a les Administracions Locals amb superàvits continuats, entre altres qüestions, amb l’objectiu de superar les limitacions imposades pel Govern central a l’autonomia municipal des de 2012.

Tots els alcaldes i alcaldesses de Compromís a la província d’Alacant, així com els portaveus dels municipis majors de 20.000 habitants, han acudit aquest dimarts al primer fòrum municipalista convocat pel grup Compromís de la Diputació d’Alacant. La carta signada pels regidors i regidores de la coalició és un primer document obert a la resta de partits i agents socials i econòmics per impulsar l’acció local mitjançant un nou marc normatiu estatal i noves inversions.

La coalició denúncia així la situació que pateixen els ajuntaments, els qual enfronten serioses limitacions com la falta d’inversió directa en infraestructures o la imposició de canvis unilaterals per part del Govern de Madrid que traven el treball del que de fet és la primera línia d’acció política i de gestió davant la ciutadania.

La Carta d’Alacant planteja una reforma financera de l’administració Local amb criteris de corresponsabilitat fiscal i que, específicament, tinga en compte el pes poblacional, la càrrega turística i la tipologia urbana a l’hora de contemplar el cost dels serveis públics. En aquest sentit, Compromís proposa que aquells consistoris amb un superpàvit continuat puguen ampliar el marge de despesa no financera, el catàleg de les inversions considerades financerament sostenibles al temps que incrementar els supòsits que permeten l’augment de la despesa o la consignació de despeses extraordinàries. El document també reclama un major marge en les convocatòries d’ocupació pública que atenga a la recuperació dels llocs de treball amortitzats des de 2010 per les baixes taxes de reposició.

“S’ha parlat molt als ajuntaments d’aquest tema però no s’ha fet res per cap dels governs de l’Estat. Veiem a l’extrema dreta parlant dels governs autònoms i els nostres ajuntaments com si foren un problema i és al revés . Els que estan sustentant econòmicament l’Estat són pròpiament els ajuntaments, que són els que tenen estos diners de superàvit que no els deixen utilitzar, institucions on es volquen els serveis públics de primera línia. Per tant, ara que s’ha anunciat el pacte de govern entre PSOE i POdemos, que no inclou cap mesura municipalista, el que volem és que la Carta d’Alacant siga vàlida per a tots els pobles de la Comunitat Valenciana i també extrapolable a la resta d’Espanya”, ha manifestat el portaveu a la Diputació, Gerard Fullana.

Pla de rodalies i creació de l’Institut d’Emergència Climàtica

El document inclou a més el compliment de les previsions del Pla de Rodalies a la província abordant de forma prioritària inversions com el Tren de la Costa Gandia-Dénia-Benidorm-Alacant; la connexió ferroviària amb l’Aeroport d’Alacant i el Port de la ciutat; l’electrificació i augment de freqüències de la línia Alacant-Elx-Oriola-Múrcia i l’execució del ramal fins a Torrevella; i executar les inversions per a la modernització de la línia Xàtiva-Alcoi.

Compromís proposa també la creació de l’Institut d’Emergència Climàtica com a òrgan competent d’àmbit estatal amb seu al Baix Segura i des d’on poder implementar una estratègia política integral en la matèria. L’acció municipal front el canvi climàtic ha de ser una de les potes centrals de l’Institut d’Emergència Climàtica.

Consulta el text íntegre de la Carta d’Alacant ací