Alacant, dissabte 7 d’abril de 2018.- Les segones Jornades de Ciutat #ProjectAlacant organitzades per Compromís han abordat durant el matí d’aquest dissabte els reptes i desafiaments per a construir un “Alacant per a les persones”, a través de l’anàlisi i reflexió sobre ‘La lluita contra la Ciutat Dual’ i de la cerca del model de ciutat, i per a açò ha comptat amb la participació de destacats experts i especialistes de la ciutat i de la societat civil que ha intervingut en els respectius debats.

La jornada ha arrancat a les 10:00 hores, amb la benvinguda que ha oferit el secretari local i portaveu del Grup Municipal de Compromís, Natxo Bellido, acompanyat de la portaveu adjunta del Grup Municipal Mª José Espuch, i de la regidora Sonia Tirado.

Al llarg de la primera taula redona, centrada en ‘La Lluita contra la Ciutat Dual’ moderada per la responsable del Programa d’Inserció del Centre Natzaret, Arantza Yagüe, s’ha oferit una visió plural i s’ha realitzat un diagnòstic de la situació dels col·lectius més vulnerables de la ciutat.

Entre els experts i especialistes que han pres part en aquesta taula es troben Kike Romá (Plataforma contra la Pobresa); Carmen Durá (experta en intervenció amb persones sense llar), Inmaculada Cardá (directora Gral. Inclusió Social GVA); Alejandro Novella (representant de la Fundación Secretariado Gitano-FSG) i Miguel Ángel Rodríguez (coordinador Cruz Roja).

A més, els/les ponents des de la seua respectives posicions han detallat la labor diària que realitzen per reduir i eliminar la bretxa social i l’exclusió que es duu a terme tant des de la Conselleria d’Inclusió Social de la Generalitat Valenciana, des de l’àrea d’Acció Social de l’Ajuntament d’Alacant, així com altres entitats dedicades a l’atenció de les persones en situació més desfavorides, tals com el Centre Natzaret, la Fundación Secretariado Gitano, Cruz Roja i la Plataforma contra la Pobresa.

En les seues conclusions, la moderadora de la primera de les taules redones, Arantza Yagüe ha fet un balanç molt positiu del debat, on ha quedat recollida “la realitat pura i dura” i “la dualitat de la ciutat d’Alacant”.

“Necessitem una política inclusiva, més amable, on totes les regidories es conjuminen i treballen en la mateixa adreça, per a atendre la vulnerabilitat de les persones i contribuir a normalitzar la seua vida, que hi haja una qualitat de vida més humana, i que l’ajudar i acompanyar a les persones siga alguna cosa primordial”, ha indicat. 

“Les persones en situació de vulnerabilitat social tenen nom i cognoms, no són mers nombres, i hem de posar tots de la nostra part per a visibilizar aquesta pobresa i les dificultats que gent com els qui hem participat hui en la taula tenim a peu de carrer”, ha conclòs Yagüe.

MODEL DE CIUTAT

La segona taula redona del dia, moderada per l’advocada Mª Ángeles Moraga, ha comptat amb les intervencions de Lola Alonso (arquitecta); Armando Ortuño (especialista en planificació estratègica); José Ramón Navarro Vera (urbanista) i de Román Pinedo (expert en planificació estratègica).

Aquesta taula ha girat entorn de la necessitat que les ciutats compten amb un pla de ciutat que marque el model d’urbs que desitgem per a Alacant, tal com han fet amb èxit altres ciutats, com Bilbao, Málaga o Cartagena.

D’acord amb l’anàlisi realitzada, s’ha posat de manifest la importància que el procés de cerca del model de ciutat per a Alacant es realitze de forma compartida amb la participació ciutadana, aborde els fets i característiques pròpies de la ciutat, i considere els valors propis com a punt de partida per a marcar els reptes i desafiaments que ha d’afrontar l’Alacant del futur.

   Mª Ángeles Moraga ha valorat la importància d’aquest debat i que les ciutats marquen el seu model i la seua estratègia per a transformar la ciutat i per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania. En aquest sentit, ha remarcat que també “és imprescindible que els plans de futur per a Alacant es concreten, perquè la societat està una mica farta de tantes propostes presentades en el passat i de tan poca realitat”.

A més, Moraga ha apostat per introduir i donar major protagonisme a la perspectiva de gènere en els plans estratègics de les ciutats. “Hem de construir un altre tipus de ciutats que incloguen a totes les persones, i en aquest sentit, crec que una ciutat feminista és possible, i per açò el model de ciutat d’Alacant no pot deixar fora a les dones com ha vingut ocorrent històricament”.

ESCOLTA ACTIVA DE COMPROMÍS

Després de l’èxit de participació registrat per la primera de les jornades, celebrada el passat 10 de març, les segones jornades s’han consolidat com a punt de trobada per a l’escolta activa de representant de diferents àmbits, sobre el debat de temes fonamentals de la ciutat, sobre els reptes i sobre les possibles solucions.

“El nostre objectiu és caminar en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania per a tenir un horitzó d’esperança”, ha recordat el secretari local i portaveu del Grup Municipal de Compromís, Natxo Bellido.

Així mateix, cal recordar que aquest fòrum està organitzat amb la mirada posada en l’elaboració del programa de govern per al 2019, i per açò, Compromís prendrà bona nota de la visió compartida que de nou s’ha posat hui sobre la taula.