Compromís per Alacante considera “claus” les polítiques d’educació i salut per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, a través de mesures arreplegades en el programa electoral 100 Propostes per al Canvi que, entre altres aspectes, “plantegen convertir els centres educatius en vertebradors de la vida de la ciutat i dels barris i repensar la ciutat per a viure-la amb salut”.

En una roda de premsa oferida aquest dijous al costat del professor universitari i candidat de la coalició Josep Bernabeu, la candidata número tres de Compromís per Alacant, Sonia Tirado, ha remarcat la importància de l’educació pública com “una de les bases sobre les quals s’ha de sustentar la igualtat d’oportunitats per a tota la ciutadania”.

“En el programa electoral tenim mesures específiques que tenen en compte les competències municipals en matèria d’educació i que estan centrades a potenciar la xarxa pública d’escoles infantils de 0 a 3 anys, renegociant amb la Generalitat el mapa de centres educatius de la ciutat d’Alacant, que necessita millores”, ha indicat.

A més, “proposem convertir els centres educatius en vertebradors de la vida de la ciutat i dels barris, obrint-los com a espais dotacionales per a altres col•lectius com a persones majors, associacions, col•lectius veïnals, biblioteques, de tal manera que el centre educatiu siga l’eix de la vida del barri i de la ciutat”, ha subratllat la candidata.

Així mateix, Compromís planteja la necessitat de “reprendre les campanyes de matriculació que fa anys duia a terme l’Ajuntament, i que ajuden als pares i a les mares a prendre decisions sobre el centre en el qual van a estudiar els seus fills”.

També és important que “els centres educatius estiguen en bones condicions, reforçar la cura, el manteniment, la reparació i el bon estat físic de les instal•lacions educatives on els xiquets puguen estudiar amb dignitat”, ha apuntat Sonia Tirado.

En la seua opinió, fins ara l’Ajuntament “ha adoptat un paper totalment passiu i submís a les actuacions que han vingut des de València i des de Madrid. No hi ha hagut un Ajuntament que defense als centres educatius de la ciutat d’Alacant: nosaltres anem a revertir aqueixa situació, i exigirem al Govern de la Generalitat que complisca amb totes les condicions bàsiques de qualitat en tots els centres educatius, començant per un equilibri de la ràtio que faça que hi haja una oferta compensada de llarg a llarg de tota la ciutat”.

Amb açò, ha avançat, “es pretén que no hi haja, com ocorre ara, una descompensació entre centres públics en els quals s’estan eliminant aules d’infantil i centres concertats, que, tal com ha recomanat el Síndic de Greuges la setmana passada, estan per sobre de la ràtio i per sobre de l’espai disponible que tenen per a matricular”.

“Exigirem també a la Generalitat Valenciana el compliment d’aqueix Reial decret i un equilibri racional de l’oferta educativa en tota la ciutat, i a més que es reprenga el finançament que té a veure amb les plantilles de professorat i amb els gabinets psicopedagògics dels centres”.

“Totes aquestes polítiques que són competències autonòmiques, anem a reprendre-les i a exigir que Alacant tinga un sistema i una xarxa pública de centres educatius de qualitat”, ha afegit.

SANITAT: REPENSAR LA CIUTAT PER A VIURE-LA AMB SALUT

Per la seua banda, Josep Bernabeu ha destacat l’aposta de Compromís per Alacant per “una sanitat on la ciutadania siga la protagonista. Volem repensar una ciutat per a viure-la amb salut, i açò ho anem a fer intentant que la salut estiga en totes les polítiques municipals”, ha indicat, per a “afegir que evidentment ha de ser una mirada transversal i per a aconseguir-ho pensem que és important involucrar a la ciutadania”.

En aquesta línia, ha proposat l’activació d’un Consell Municipal de Salut amb representació de tota la xarxa social de la ciutat, des d’associacions de malalts, a empresaris, passant per partits polítics, entitats esportives, amb l’objectiu de dissenyar quins són les línies directrius d’aqueixes polítiques municipals de salut.

“L’Ajuntament ha de ser un agent, un actiu de salut, i açò, que es pot fer i no significa disposar de grans recursos econòmics, depèn simplement d’una voluntat política per a impulsar la promoció de la salut”, ha afegit.
“Són polítiques que fan possible que ciutadans tornen a recuperar estils de vida tan saludables com els quals representen la nostra dieta mediterrani, i també perquè la ciutat pense en el benestar de la ciutadania.

En matèria de sanitat, Compromís també proposa en el seu programa la creació d’una Agència Municipal de Salut Pública, perquè, a partir de recursos que té el propi Ajuntament, “s’impulsen activitats per a crear entorns saludables i per a promoure la salut i fer possible l’expansió dels quals cridem la cultura de la prevenció”.

“Lògicament centrant-nos en els grups més vulnerables, que seran els que hauran de rebre els programes més prioritaris, però pensant en el conjunt de la ciutadania i ací haurem d’interactuar amb la resta de les àrees de l’Ajuntament”, ha comentat.

Preguntat per les principals deficiències de la ciutat, Josep Bernabeu ha recordat que Alacant “continua tenint una sèrie de reptes en matèria assistencial, com és completar la xarxa de centres de salut, i acordar amb la Conselleria la redefinició del mapa sanitari des d’una visió comarcal”.