Compromís aposta per penalitzar la impuntualitat als transports públics, creant l’Agència Metropolitana dels Transport per optimitzar al màxim els transports públics a tots els municipis i millorar la comunicació amb Alacant.
El candidat a l’alcaldia d’Alacant, Tomàs Mestre, ha presentat les principals propostes de la coalició per a millorar la mobilitat a Alacant i els eu entorn, segon Mestre “la nostra qualitat de vida va lligada, entre altres coses, a tenir menys retencions en la ciutat, millorar la qualitat de l’aire i oferir uns bons serveis públics als ciutadans. És per això que tenim un compromís amb un transport públic de qualitat i eficient, per això farem auditories que milloren els recorreguts dels autobusos i controlen la puntualitat i la qualitat del servei, penalitzant-los si no compleixen amb els objectius fixats”.
Compromís ha presentat les seues propostes de mobilitat a l’accés del TRAM de la plaça dels Estels, un lloc significatiu, aprofitant per a reclamar el TRAM com a element vertebrador de l’àrea metropolitana i exigir que arribe als pobles de Sant Joan i Mutxamel. “Millorar els transport públic als pobles dels nostre voltant, repercuteix de forma directa a Alacant amb menys cotxes, menys trànsit i una millor mobilitat, però per això, els autobusos i el TRAM han de complir amb els ciutadans, que els han de vore com una eina útil per al seu transport.” ha explicat Mestre.
Compromís proposarà un pla per a substituir de manera progressiva els actuals autobusos impulsats per gasoil, per uns nous, moderns i ecològics, impulsats per Hidrogen, com ja passa a altres ciutats del món, també farem aparcaments disuasoris als accésos a la ciutat i impulsarem la gratuïtat dels transports públics per a joves, aturats, jubilats i també per a les persones que no tinguen vehicle a motor.
Entre les iniciatives que durà a terme Compromís des de l’ajuntament destaca també la potenciació d’un autèntic carril bici, que potencie l’ús de la bicicleta, que unisca els barris, la universitat i la platja. A més, els autobusos haurien de dur plataformes per a transportar les bicicletes i les parades del transport públic haurien de coincidir amb els lloguers de bicicletes que ja oferta l’ajuntament i que també hauria d’incrementar la seua presència a la ciutat per a ser realment una eina útil.
Mestre també ha destacat l’aposta pel vehicle elèctric “Alacant ha creure en fer de la ciutat un referent de qualitat i introduir l’ús del vehicle elèctric, apostant de de l’ajuntament per ell, començant pels vehicles municipals, seria, sens dubte una excel·lent noticia per a tots els alacantins i alacantines”.
Síndic de Greuges
Per d’altra banda, Tomàs Mestre també ha reclamat a l’ajuntament d’Alacant que faça cas de les indicacions del Síndic de Greuges que fa uns dies ha tornat a donar un toc d’atenció a l’institució pel que fa a la retolació dels serveis públics en valencià.
“No és possible que l’ajuntament faça cas omís de manera sistemàtica a tot el que fa referència al valencià a la nostra ciutat. Tenim dos llengües oficials i el valencià n’és una. L’ajuntament té l’obligació d’utilitzar-lo en tot allò que depèn d’ell com li ha deixat ben clar el Síndic de Greuges”.