Compromís reclama indemnitzacions per als productors perjudicats per l’acord agrícola entre la UE i el Marroc

La diputada de Compromís Mireia Mollà ha demanat hui que “Les Corts reclamen a la Unió Europea indemnitzacions per als llauradors que s’han vist perjudicats per l’acord agrícola que ha aprovat la Unió Europea amb el Marroc i que millora les condicions d’entrada de determinades fruites i hortalisses marroquines que són competència de les nostres”.

Mollà ha assenyalat que “després del conveni subscrit entre la UE i el Marroc els llauradors de les comarques d’Alacant es veuran amenaçats per la liberalització gairebé total dels intercanvis i per la reducció del 30% del preu d’entrada per als préssecs, els albercocs, les nectarines i el raïm de taula, tot i que aquí comptem amb una denominació d’origen com és el raïm del Vinalopó”.

La diputada de Compromís ha criticat que “l’acord no ha previst el negatiu impacte econòmic que suposarà per als nostres llauradors i tampoc contempla per a ells cap compensació econòmica per a les explotacions que resultaran afectades”.

“L’agricultura alacantina i tota l’agricultura valenciana passa per un moment crític, com demostren les dades del cens agrari de 2011, any en què més de 13.000 hectàrees deixaren de ser cultivades a tot el País Valencià”, ha apuntat Mireia Mollà, que ha afegit que “l’acord també augmenta el contingent d’entrada de productes com els tomàquets, un dels cultius que més es va veure reduït a Alacant durant 2011, així com els cítrics, que hauran de competir amb la liberalització total de l’entrada de taronges del Marroc”.

Davant esta situació, Compromís ha presentat una Proposició No de Llei a Les Corts,a través del diputat Josep Maria Pañella, per a que esta institució rebutge el nou acord d’associació entre la UE i el Marroc per la competència deslleial que suposa per als llauradors alacantins i valencians, per falta de respecte al medi ambient i al preu de la mà d’obra. A més, Compromís exigeix a la UE que, en cas de mantenir en vigor l’acord, aprove una sèrie d’indemnitzacions justes.

“Les Corts i el Govern valencià no poden quedar-se de braços creuats davant este greu perjudici als nostres llauradors que veuen com l’acord se suma a qüestions que porten molts anys patint com són uns preus d’origen extremadament baixos, la manca d’ajudes i el retard en el pagament de la Generalitat”, ha afirmat Mireia Mollà.

Arxivat en: Agricultura, Alacant, Economia i Ocupació, Mireia Mollà, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *