Alacant, dilluns 6 de març de 2017
El Grup de Compromís, a través dels seus portaveus en les Corts Valencianes, Fran Ferri i Mireia Mollà, elevarà una Declaració Institucional en les Corts per a instar al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, al fet que retire l’anomenat Pla d’Ajust, en el marc de la campanya #AjustInjust engegada per Compromís, un pla que han coincidit a qualificar com una “autèntica soga en el coll” de l’Ajuntament d’Alacant.


Els dos diputats autonòmics han oferit una roda de premsa aquest matí a les portes de l’Ajuntament d’Alacant, al costat del secretari local i regidor Natxo Bellido, i les edils María José Espuch i Sonia Tirado, per a condemnar les condicions afegides del Pla d’Ajust que des de l’any pesen sobre els comptes municipals, a causa del greu desfasament econòmic acumulat sota el mandat del PP amb Sonia Castedo.

“Com a conseqüència de la nefasta gestió del PP, –segons ha detallat Mireia Mollà– l’Ajuntament d’Alacant, la ciutat i la ciutadania està sotmesa a un càstig afegit, un càstig que malgrat que s’estan fent ben les coses, no hi ha forma de reconduir: ara hi ha un nou govern que ha deixat al costat l’època de les corruptelas, del malbaratament, que està fent els deures, amb una bona gestió financera i econòmica de l’Ajuntament i prioritzant les necessitats d’Alacant i que necessita que se li allibere d’unes condicions que coarta la seua capacitat”.


En aquest sentit, Fran Ferri ha considerat que el Pla d’Ajust “segresta la voluntat democràtica del poble que va votar per unes determinades opcions polítiques, i que aquests ajuntaments estan pagant els desvaris de governs anteriors, sobretot del PP, ja que mitjançant mecanismes com el Pla d’Ajust, el Govern de Madrid és capaç de controlar les polítiques que es fan des d’aquests ajuntaments, i de controlar el seu sostre de despesa, de manera que allò que va votar la ciutadania no es pot dur a terme”.


Per açò, Compromís portarà aquesta reivindicació a les Corts Valencianes i presentarà una Declaració Institucional per a demanar la retirada del citat pla. “Demanarem a tots els grups polítics de les Corts que la signen, perquè açò no té color polític, és una qüestió de democràcia, de benestar per a tota la ciutadania”. En el cas que algun grup polític “no es vulga sumar, Compromís presentarà aquesta reclamació sota la fórmula d’una Iniciativa No Legislativa perquè les Corts es pronuncien a favor de demanar a Montoro la retirada del Pla d’Ajust”.

Natxo Bellido, per la seua banda, ha recordat que l’anterior etapa governada pel PP va estar marcada per “el descontrol dels comptes municipals, pel no saber gestionar amb rigor els diners públics, el tenir factures per molts milions d’euros pendents de pagament en els calaixos, i l’ús habitual de l’OPES malgrat que hi havia informes constants d’Intervenció alertant que aqueix no podia ser un procediment normal per a fer política”.


L’acumulació d’aquestes pràctiques al llarg de diversos anys va fer que arribara un moment que “els seus propis companys del PP en el Govern central digueren que calia enviar als homes de negre perquè no es fiaven dels seus socis en l’Ajuntament d’Alacant”.


Ara, no obstant açò, gràcies a la gestió de l’actual equip de govern, l’estat de les arques municipals ha canviat substancialment, i tal com “ja coneixen perfectament en el Ministeri,l’Ajuntament té una situació sanejada i molt solvent a nivell econòmic”.


Aquesta iniciativa proposa la modificació del Reial decret pel qual es va establir en el seu moment el Pla d’Ajust, perquè l’Ajuntament continue complint amb les seues obligacions econòmiques amb el pagament del crèdit que va sol·licitar per valor de 55 milions, però que se suprimisquen les mesures addicionals que comportava aquest pla, tals el límit de 10 milions d’euros per a inversions municipals, les restriccions a la contractació pública i a la reposició de places, i de la falta d’autonomia municipal per a aprovar els seus propis pressupostos.

A més, Compromís per Alacant portarà aquesta campanya al propi Ple de l’Ajuntament d’Alacant del mes de març, on espera comptar amb el respatler de totes les forces polítiques, atès que aquesta “és una iniciativa bona per a la ciutat i per a l’Ajuntament, no hauria d’haver-hi raons ni per part del PP ni de C’s per a no assumir aquesta proposta que llança Compromís però que desitgem que “la facen pròpia” la majoria de forces de la ciutat i de la societat civil.