Compromís sol·licita el consens de tots els grups municipals per a demanar al Ministeri d’Hisenda la retirada del Pla d’Ajust

Alacant, dilluns 20 març de 2017.- El Grup Municipal de Compromís ha traslladat a tots els grups municipals de l’Ajuntament d’Alacant una proposta de Declaració Institucional, per a demanar al Ministeri d’Hisenda de forma unànime, tant de l’equip de Govern com de l’oposició, la retirada del Pla d’Ajust, un pla que constitueix una “soga al coll” per als comptes municipals fins a l’any 2022.

Aquesta iniciativa forma part de la campanya que Compromís per Alacant duu a terme des de principìos d’any, i que també s’ha traslladat al Congrés dels Diputats i a les Corts Valencianes, per a instar al ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro, a alçar les restriccions imposades pel Pla d’Ajust de l’Ajuntament d’Alacant, i a modificar la legislacion vigent per a introduir els criteris perquè alçar el rescat.

Recordar que al març de 2012, l’Ajuntament d’Alacant va aprovar sotmetre’s a un Pla d’Ajust fins a 2022, amb l’objectiu de concertar l’operació d’endeutament a llarg termini i acollir-se al mecanisme de finançament que regula el Reial decret-llei 4/2012, de 24 de febrer per al pagament i cancel·lació de deutes amb proveïdors locals i el seu finançament.

Aquesta norma imposa un model de sanejament financer tutelat i obligatori que inclou mesures d’increment dels ingressos, –via incremente d’impostos i taxes–, i disminució de despeses mitjançant la congelació de les plantilles, amortització de places vacants i per jubilació etc. Es tracta, per tant, de mesures que afecten al funcionament de la institució, sent especialment important les que es refereixen a la limitació d’inversions reals, -que estan, des de 2016 fins a 2022, limitades a 10 milions d’euros anuals-, així com les relatives a obligació de tutela i aprovació prèvia dels pressupostos per part del Ministeri d’Hisenda.

La limitació d’inversions llastra d’una forma molt important el desenvolupament de les polítiques del govern municipal, ja que el fet de no poder pressupostar infraestructures que milloren els serveis a la ciutadania i les polítiques socials, culturals i de joventut, deixa a l’Ajuntament amb les mans lligades per a prosperar en la millora de la ciutat.

A més, l’Ajuntament d’Alacant manca d’autonomia per a realitzar un projecte de pressupostos que siga reflex de les polítiques que es vol aplicar en la ciutat, ja que aquest Pla d’Ajust retarda enormement la tramitació del pressupost i obliga a comptar amb el beneplàcit del Ministeri per a aprovar els comptes municipals, i atorga a l’Ajuntament un estatus d’administració inmadura en la qual no es pot confiar.

Així mateix, en l’actualitat i després de l’arribada del govern del canvi, els comptes de l’Ajuntament d’Alacant estan absolutament sanejades, fins al punt que el pressupost preveu un superàvit pressupostari de quasi 1,9 milions d’euros i el pressupost consolidat té un superàvit de finançament de 22,9 milions d’euros.

Aquest mecanisme de control no obstant açò no contempla en el seu articulat els mecanismes pels quals un ajuntament, en complir amb els objectius d’augment d’ingressos, control de despeses, reducció del deute, pagament a proveïdors i la resta de condicions que marca el Pla d’Ajust, puga donar per compliment els requisits i abandonar la tutela del Ministeri d’Hisenda, la qual cosa deixa a les entitats locals rescatades en una situació d’indefensió enfront del Govern Estatal.

Per tot açò, indica el portaveu del Grup Municipal de Compromís, Natxo Bellido, “considerem fonamental i proposem al conjunt dels grups municipals la retirada del Pla d’Ajust, i entenem que el suport a aquesta Declaració Institucional, el dir que ja està bé d’aquest Pla d’Ajust i el sol·licitar la seua retirada, ha de ser una qüestió de consens, d’unanimitat del plenari d’Alacant, de govern i d’oposició”.

Arxivat en: Ajuntament, Alacant, Compromís per Alacant, Economia i Ocupació, Economia i Ocupació, María José Espuch, Natxo Bellido, Propostes, Sonia Tirado

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *