Compromís valora positivament la mobilització i unió ciutadana per a mostrar el rebuig a la construcció de dipòsits de combustible en el Port d’Alacant

L’impacte mediambiental, la in adequació de la sol·licitud de modificació de la concessió són algunes de l’al·legacions presentades per la coalició

El grup municipal de Compromís en l’Ajuntament d’Alacant es considera satisfet de la mobilització ciutadana i política per a rebutjar la construcció de dipòsits de combustible en el Port d’Alacant.

“Tornem a demanar màxima unitat de totes les administracions i de la ciutadania per a oposar-nos a aquest projecte que serà negatiu per a la relació del port amb la ciutat d’Alacant”, ha destacat Natxo Bellido, portaveu de Compromís.

Les al·legacions de Compromís

El grup municipal va presentar divendres passat les al·legacions a l’expedient de modificació de la concessió que permetria la instal·lació de dipòsits de combustible en una parcel·la del Port d’Alacant.

“Les al·legacions estan basades tant en al·legacions a l’expedient com a al·legacions al projecte”, ha destacat Natxo Bellido, portaveu de Compromís.

“La causa aportada en l’expedient per a una modificació substancial de la concessió no s’adequa a les causes arreplegades per la llei per a aquest tipus de modificacions i açò ens pot portar a la perduda de fons europeus i a recursos d’altres operadors d’hidrocarburs interessats que podrien impugnar el procediment i sol·licitar que es faça un concurs per a optar a la concessió”, ha afegit Bellido.

Quant a les al·legacions al projecte presentat, Compromís ha remarcat la seua preocupació per la inclusió en el projecte d’operacions de Bunkering (traspàs de combustible d’un vaixell a un altre), una pràctica àmpliament discutida per la seua perillositat i freqüents abocaments, i que en aquest cas és encara més preocupant per la proximitat de la instal·lació a la reserva marina de la Illa de Tabarca.

Dubtes respecte a la viabilitat del projecte

Entre les al·legacions presentades per la coalició es troben els dubtes suscitats per un projecte que únicament parla d’instal·lació de la primera fase de 112.000 m³ de sense tancar la parcel·la per a la segona fase que suposaria la instal·lació de dipòsits amb capacitat per a 600.000 m³.

Però a més, el projecte no compta amb la declaració d’Impacte Ambiental necessària i que hauria d’avaluar ambdues fases de la instal·lació, alguna cosa “impossible”, segons la coalició, ja que la segona fase encara no està redactada.

Compromís, també ha reclamat en les seues al·legacions diverses faltes respecte a seguretat en el projecte com és la inexistència d’un pla d’emergències i evacuació o la falta de mesures detallades de contenció de fugides en el cas d’anormal funcionament o accidents greus. El projecte tampoc es planteja l’aspiració de vapors en les zones d’interconnexió en les operacions de càrrega i descàrrega ni mesures específiques correctores d’impacte en les operacions de càrrega i descàrrega de combustibles. A més, segons la coalició, no s’ha justificat en el projecte la compatibilitat del tràfic marítim implícit en aquesta activitat amb el tràfic global del Port.

Compromís ha cridat a la unitat per a oposar-se a aquests dipòsits, una unitat que ja es va donar l’any 1995 quan la Generalitat Valenciana, el Ministeri d’Indústria i Energia, l’Ajuntament d’Alacant i la Companyia Logística d’Hidrocarburs van signar un acord per a traslladar fora del port els dipòsits de CAMPSA. En aquest acord s’arreplega que “les institucions públiques intervinents consideren que en el futur no ha d’haver-hi instal·lacions d’emmagatzematge i distribució de productes petrolífers en el Port d’Alacant”.

Des de la coalició han destacat que “les condicions que fa més de 20 anys van portar a traslladar els dipòsits de CLH fóra del port estan àdhuc més vigents ja que en l’actualitat no ha deixat de créixer la població resident en l’entorn portuari, la seguretat del qual es veuria seriosament afectada en cas d’accident”.

“Tornem a demanar màxima unitat de totes les administracions i de la ciutadania per a oposar-nos a aquest projecte que serà negatiu per a la relació del port amb la ciutat d’Alacant”, ha conclòs Bellido.

Arxivat en: Alacant, Natxo Bellido, Port d'Alacant

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *