Compromís denuncia l’abandó del bipartit a les persones majors

Mas: “Presentarem una bateria de mesures polítiques a favor de l’envelliment saludable i actiu”

El grup municipal de Compromís a l’Ajuntament d’Alacant ha denunciat la falta d’interés del govern municipal per avançar en polítiques en favor de les persones majors i les seues necessitats. En aqueix sentit la coalició ha denunciat el total abandó per part de PP i Ciutadans a les persones de més de 65 anys de la nostra ciutat.

“El que està fent la dreta alacantina és retallar també els nostres centres de majors que tenen 20.000 socis i sòcies en 18 centres. Ja no tenen classes de ball, de zumba, d’entretingues la teua ment, de lectoescriptura… S’ha acabat el contracte que gestionava aquestes activitats i una vegada més la falta de planificació i de diligència del bipartit de PP i Ciutadans perjudica la ciutadania”, ha afirmat Rafa Mas, regidor de Compromís, qui ha aprofitat per a recordar que les úniques activitats que han mantingut aquests centres són gimnàstica i aquelles dutes a terme per voluntaris.

La formació es fa així eco de les queixes dels usuaris i usuàries dels centres de majors que han vist reduïdes dràsticament el nombre d’activitats que realitzaven en acabar-se el contracte amb l’empresa que els gestionava a 31 de desembre i encara no haver-se adjudicat la nova empresa. Aquest retard suposa que si tot és àgil fins a març no començaran a realitzar-se les activitats complementàries que oferien aquests centres. De fet les associacions de veïns planegen una mobilització per a meitat de febrer si no s’avança en la tramitació d’aquest servei tan necessari per a les persones que acudeixen als centres.

D’altra banda, des de Compromís afirmen que Alacant ha de prendre exemple de ciutats com Elx, que té la Regidoria de Persones Majors; o València, que compta amb la Regidoria d’Envelliment Actiu; i començar convocant el Consell Municipal de Majors, un òrgan que fa any i mig que no s’ha reunit, malgrat ser un dels màxims òrgans de participació per a les persones majors de la ciutat. Però a més, des de la coalició reclamen que es reforme la composició d’aquesta comissió per a fomentar la participació, ja que per exemple la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant no està en aquest.

En un altre sentit, la coalició s’ha fet eco de les queixes dels usuaris dels centres de majors, “molts no tenen conserges, calefacció o Internet adequats; els horaris són limitats; si volen aigua li l’han de pagar a preu de mercat. Aquests centres de majors pal·lien la soledat que pateix molts dels nostres majors, ja que és l’únic moment del dia on es relacionen. La dreta també està retallant en els centres de majors. Hem de cuidar als nostres majors li ho devem i és prioritari”, ha reclamat Mas. Es tracta de xicotetes millores que porten temps reclamant des dels Centres de Majors com a ordinadors nous, ja que els actuals tenen tant de temps que no funcionen correctament; o accés a Internet, que és més que deficient en molts centres. Però també des dels Centres de Majors reclamen actuacions quant a manteniment de les instal·lacions o dels sistemes d’aire condicionat i calefacció, i unes altres com dotar de fonts aquests espais, ja que hui dia l’única opció és comprar aigua de les màquines expenedores instal·lades, que la coalició critica que tinguen preu de mercat i no un preu social o reduït.

Entre les crítiques que ha recollit Compromís s’inclou també l’escàs horari dels centres, que només obrin de dilluns a divendres, de 10.00 a 13.00 i de 14.00 a 19.30, una circumstància que s’agreuja per la falta de personal, ja que si el conserge mancada no se substitueix i el centre roman tancat aqueix dia. A més d’altres crítiques, com que la major part de les cafeteries dels centres estan tancades i unes altres romanen obertes només perquè les gestionen les persones de les juntes directives del centre. En aquest sentit, des de les associacions també reclamen millores en el pressupost municipal, que s’ha mantingut congelat en els últims anys.

D’altra banda, la coalició ha anunciat que reclamaran que s’òbriga “d’una vegada per sempre” el centre de majors de Plaza d’Amèrica, un centre pràcticament acabat i que no obstant això no té encara data prevista d’obertura. Aquesta tardança aquesta produint gran malestar en les persones majors, que en alguns casos ser van esborrar d’altres centres de persones majors perquè plaça Amèrica els venia més a prop i ara estan sense centre assignat. A més, han afegit que presentaran una bateria de mesures polítiques a favor de l’envelliment saludable i actiu, alguna cosa que consideren imprescindible ja que cada vegada hi ha més persones majors a la nostra ciutat i mereixen que l’administració de resposta a les seues necessitats.

Arxivat en: Alacant, Rafa Mas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *