Bellido: “És hora de buscar solucions estables a les mascletaes i per això cal buscar ubicacions alternatives que no agredisquen l’obra de Bañuls i compatibilitzen la pirotècnia amb la protecció del patrimoni”

El grup municipal de Compromís per Alacant ha anunciat la presentació per al pròxim plenari ordinari de febrer d’una iniciativa que busque la rehabilitació i preservació de la font de la plaça dels Estels. Des de la coalició progressista volen d’eixa manera instar al govern del bipartit a crear una comissió tècnica de treball que aporte alternatives viables per a la celebració de les tradicionals mascletaes.

En opinió de Natxo Bellido, portaveu de la coalició, “les mascletaes han de celebrar-se sense que això supose una agressió a un dels elements icònics més potents de la ciutat, com és la font de Bañuls de la plaça dels Estels. No podem estar per més temps donant-li voltes a esta qüestió sense aportar solucions. Fent i desfent, i posant pegats a una situació que requerix que sempre s’haja d’actuar en el monument de Bañuls després del cicle de mascletàs de Fogueres”.

Està demostrat, han recordat des de la coalició, que les vibracions de les mascletaes provoquen importants danys en la font, tal com han descrit diversos informes tècnics de la Universitat d’Alacant. A més, des de Compromís han reclamat que la solució no pot ser la que ha comentat el regidor de Cultura de tornar a deixar disparar les mascletaes en la plaça en les pròximes Fogueres per a després, durant els mesos d’estiu, tornar a invertir en la rehabilitació de la Font una vegada més. Una pràctica que resulta necessària cada any, i que la ciutat no pot mantindre per més temps donada la fragilitat dels materials de les escultures de la Font.

“Ens agrada la pólvora, un element indiscutible junt amb la música de les festes a la nostra terra, i gaudim de les mascletaes, però també ens estimem el patrimoni de la ciutat i per això cal buscar solucions que unisquen la protecció del patrimoni i el normal desenvolupament de les Fogueres amb els seus actes pirotècnics. I això és possible fer-ho compatible actuant amb responsabilitat, trellat i pensant en els interessos generals. Volem mascletaes en Fogueres, però cal buscar un altre lloc més idoni”, ha afirmat Bellido.

Des de Compromís també han assenyalat que debats d’esta mena s’està produint en altres ciutats, com ara Elx o Santiago de Compostela, i en tots els casos s’està buscant garantir la protecció del patrimoni, la qual cosa és compatible amb mantindre els espectacles pirotècnics en altres espais més adients de la ciutat. A més, a més, cal recordar que la ubicació de la plaça dels Estels com a espai de les mascletaes s’inicià en la dècada dels noranta del passat segle, ja que abans es llançaven en altres indrets de la ciutat”.