Compromís denuncia l’abandó de la xarxa de biblioteques públiques municipals

Augmentar les sales d’estudi, crear una nova sala d’estudis 24 hores en el centre de la ciutat, ampliar els horaris o invertir en la compra de nou material són algunes de les propostes de la coalició per a les biblioteques del municipi.

El grup municipal de Compromís a l’Ajuntament d’Alacant proposarà en el pròxim ple una bateria d’iniciatives per a millorar i ampliar la xarxa de biblioteques municipals.

“Les biblioteques públiques són bàsiques per a fer accessible la cultura a tota la ciutadania, des de les persones majors que llegiran el periòdic, els i les joves que estudiaran, persones adultes que decideixen reprendre els estudis, fins als xiquets i les xiquetes que descobreixen per primera vegada la lectura, per això és impensable que una ciutat com Alacant no s’haja invertit un sol euro a millorar les instal·lacions i el catàleg de novetats de les biblioteques municipals”, ha afirmat Rafa Mas, regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alacant.

La coalició posa també l’èmfasi en l’horari d’atenció de les biblioteques, ja que en l’actualitat hi ha 4 biblioteques “grans” a la ciutat (Babel, Benalúa, Sant Blas i Verge del Remei) amb un horari continuat de 9.30 a 20.00; 6 biblioteques amb horaris de 9.30 a 13.30 i 16.30 a 19.30 (Ciutat de Asis, Pla-Carolinas, Los Angeles, Villafranqueza, Joan XXIII i el Cap de l’Horta) i una biblioteca especial (Mercat Central) que només obri els dimarts i divendres 9.30 a 13.30 16.30 a 19.30. En aqueix sentit la coalició denuncia que en el cas de les biblioteques amb horari partit això és així perquè cadascuna depén d’un treballador/a, la qual cosa suposa que si aquest s’absenta per qualsevol motiu la biblioteca tanca i no es cobreix la seua plaça, per la qual cosa reclamen que s’augmente el personal d’aquest servei municipal.

I és que per a la coalició, la falta de personal és un altre dels problemes de les biblioteques, ja que des de l’any 2003 no es cobreixen les baixes el que ha suposat que es tanquen fins a quatre punts de lectura i que varie l’obertura en períodes com a vacances, a vegades fins i tot es canvia l’horari en el mateix dia.

Però a més, la coalició reclama que s’incloga en el pressupost la reposició de material amb novetats i llibres d’actualitat, així com l’accés a periòdics i revistes, un dels serveis més demandats per les persones majors.

D’altra banda, entre les propostes de Compromís per a les biblioteques municipals s’inclou augmentar la xarxa amb la construcció d’una biblioteca central en un espai del centre de la ciutat que compte amb una sala d’estudis 24 hores, així com la creació de sales d’estudis en altres barris de la ciutat, o la implantació de mesures de foment de la lectura com el bibliobus.

“Alacant ha de posar-se les piles per a fer molt més accessible la cultura a tota la ciutadania, ciutats del nostre entorn com Elx o València compten amb xarxes de biblioteques àmplies que donen servei en barris i sales d’estudi 24 hores, com és possible que a Alacant no hi haja cap? La desídia en matèria de cultura per part aquest equip de govern és una vergonya”, ha conclòs Mas.

Arxivat en: Alacant, Compromís per Alacant, Cultura i Educació, Propostes, Rafa Mas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *