Compromís per Alacant aposta per una cultura “accessible i de qualitat”, com a factor clau per al desenvolupament de la ciutat i per a la restauració de la cohesió social, segons ha explicat aquest dimarts el candidat de la coalició a l’Alcaldia d’Alacant, Natxo Bellido.

En la roda de premsa oferida aquest dimarts per a presentar les propostes de Compromís en matèria de Cultura, en la qual també ha participat el coordinador del programa electoral i candidat municipal Manuel Alcaraz, i la número dos de la llista local María José Espuch, Bellido ha subratllat que l’aposta de Compromís per la Cultura “és clara”.

“La cultura ha de ser un factor que estiga a la disposició de la gent, hem de poder consumir cultura, que siga accessible, que siga de qualitat i que a més estiga relacionada amb la nostra identitat”, ha explicat sobre aquest tema.

En la seua opinió, “el turisme cultural és un factor clau que no s’ha desenvolupat en aquesta ciutat, i açò és bàsic per a poder tenir un turisme urbà 365 dies a l’any”.

Per la seua banda, Manuel Alcaraz ha defensat el paper de la cultura com un factor de restauració de la cohesió social. “La cohesió està trencada per moltes coses a Alacant, fonamentalment per l’increment de l’atur i per la desigualtat entre barris, i para açò la cultura ha de servir”, ha indicat.

Per al coordinador del programa, la cultura ha de “servir per a unificar, per a generar ocupació, per a articular-se amb accions d’aliats naturals de l’Ajuntament com la Universitat d’Alacant”.

Així mateix, ha afegit, la cultura ha de ser “també un factor de ruptura de la crisi d’autoestima”. Aquesta ciutat “s’ha acostumat a eixir en telenotícies solament perquè és l’escenari de la corrupció. Doncs no, volem que siga l’escenari de la cultura, un escenari d’acció cultural”.

MAPA CULTURAL DE LA CIUTAT

D’acord amb aquest concepte de cultura, Compromís en el seu programa electoral arreplega propostes concretes com l’elaboració d’un mapa cultural de la ciutat, amb els recursos existents i la demanda potencial.

Aquest mapa ha d’arreplegar el que espera la gent que “es faça en la ciutat en matèria de cultura, i, a partir d’ací, fer un projecte estratègic, perquè no podem anar corrents”.

Així mateix, Compromís proposa dur a terme accions “molt clares i decidides per a la conservació, rehabilitació i posada en ús del patrimoni històric artístic”. Prova d’açò, ha apuntat, “és l’estat de l’edifici de l’Ajuntament, que literalment cau, cauen pedres de les cornises i de les torres”. En aquest sentit, s’ha preguntat si una corporació “no és capaç de cuidar la seua casa, com va a cuidar la ciutat”.

En aquesta línia, Natxo Bellido també ha ressaltat altres iniciatives arreplegades en el programa 100 Propostes per al canvi, com la reforma de l’antic cinema Ideal com a seu de la Filmoteca Valenciana, el trasllat de la caserna de la Guàrdia Civil del carrer Sant Vicent a Rabassa, i la creació d’un museu de la ciutat en el seu lloc, la posada en valor de les col•leccions museogràfiques de l’IES Jorge Juan, vetlar per la permanència de l’Obra Social de la CAM, i reformar la Plaça de Bous com un espai multiusos que puga albergar també activitats culturals, entre altres mesures.