Espuch incideix en les claus per a aconseguir la igualtat real: la construcció política, la identitat ciutadana i l’apoderament femení

Alacant, dimecres 8 de març de 2017.- L’Ajuntament d’Alacant, de la mà de la Regidoria d’Igualtat que dirigeix María José Espuch, ha rendit hui homenatge a la lluita per la igualtat de les dones en l’acte institucional organitzat amb motiu del Dia Internacional de les Dones, en el qual Espuch ha posat l’accent en la necessitat que tota la societat, institucions i ciutadania, s’impliquen per a aconseguir la igualtat real d’homes i dones.

La regidora d’Igualtat en la seua intervenció ha destacat el caràcter reivindicatiu de la jornada del 8-M en la qual, segons ha assenyalat, és necessari parlar dels grans fronts amb els quals es troben les dones per a aconseguir una igualtat real, com són: la bretxa salarial, la jornada laboral multiplicada per tres, el sostre de cristall i la violència de gènere.

Davant aquesta realitat, en la conquesta de drets per a la igualtat i, sobretot, per a l’autonomia de les dones, per a María José Espuch són claus la construcció política, la identitat ciutadana i l’apoderament.

“La construcció política no fa referència ni a la ideologia ni a la militància, sinó al procés pel qual dones i homes ens convertim en subjectes polítics, és a dir, en éssers dipositaris de drets, d’iguals drets, alguna cosa que proclama la Constitució del 78 des de les seues primeres paraules: Igualtat”.

La identitat ciutadana, –ha continuat– ” s’adquireix i es construeix en el marc de societats democràtiques en les quals els subjectes polítics fan valdre els seus drets i exigeixen, no solament el seu gaudi, sinó també la justícia per la seua vulneració, la reparació i, com no, la garantia de no repetició”.

Espuch ha incidit especialment en la importància de l’anomenat apoderament com “procés pel qual les dones adquirim consciència de qui som i del que volem ser; consciència sobre el nostre projecte de vida, sobre els nostres drets i responsabilitats, sobre els obstacles i sobre les diferents maneres de sortejar-los i treballar per a eliminar-los”.

“Apoderament no és tenir poder, és més aviat adquirir poder interior per a controlar la vida pròpia; és prendre decisions, és participar si açò és el que es vol; és parlar i opinar, acordar i dissentir, si açò és el que es vol; és conduir la pròpia existència des del que cadascuna de nosaltres som, sense haver de morir en l’intent, sense haver de posar tanta energia, sense haver de funcionar amb rellotges de 36 hores diàries, sense dobles, sense triples jornades, sense maratons, sense esgotaments. Només amb l’esdevenir de la vida mateixa i cadascuna des d’i amb el que ha triat ser”, ha defensat.


Projecte Mediamemoria

Durant la seua intervenció, María José Espuch ha agraït especialment la presència en aquest acte institucional de bona part de les 25 dones alacantines participants en el projecte Mediamemoria, de la Regidoria d’Igualtat, de la qual s’ha reproduït un tràiler al llarg de la sessió, i que serà presentat oficialment aquest divendres a les 19:00 hores en el Centre Cultural de Cigarreres. Les dones que han pres part en aquest projecte són:

 • l’actriu i dramaturga Lola Blasco;
 • l’escriptora i mestra Conchita Molina;
 • la científica i directora del Centre Nacional de Recerques Oncològiques María Blasco;
 • la cineasta Cecilia Bartolomé;
 • la doctora en Biologia i empresària en lluita contra el picudo, Berenice Guerri;
 • les responsables de la Naya i del Clan Cabaret Reme Perea i Mamen Serrano;
 • la farmacèutica i incansable líder del moviment veïnal en defensa del casc antic d’Alacant, Mª Dolores Peretó;
 • l’actriu, educadora, cantant, pallassa i activista social Elvira Montes;
 • la filla d’Asunción Cruañes Cita Reig;
 • la cantautora i compositora, Inma Serrano;
 • la màster en neuropsicologia i rapera, Cleo Pathfinder;
 • l’arquitecta María Elia Gutiérrez;
 • l’enginyera de telecomunicacions, Nuria Oliver;
 • la jove escriptora Ana Pomares;
 • l’activista LGTBI Adriana Rodríguez;
 • la referent de dones gitanes i treballadora incansable Mercedes Santiago;
 • la il·lustradora, i creadora Cristina Vaello,
 • la feminista Elena Simón;
 • la professora de dret i advocada feminista Concha Collado;
 • la mestra, activista de la justícia social i dels drets humans Marinadi Romero;
 • la cigarrera Mercedes Vilar;
 • l’exdirectora de banca, presidenta d’ADEMA Emilia Buitrago;
 • l’atleta internacional, mestra, 4 vegades campiona d’Espanya en salt Marieta Jover,
 • la Bellea del Foc 2016, estudiant de Magisteri, Ana Belén Castelló.

Escuela Comunitaria de Derechos

Així mateix, la regidora d’Igualtat s’ha referit al projecte ‘Escola Comunitària de Drets: Dones, apoderament i lideratge’, que es duu a terme de la mà d’aquesta regidoria en tres zones de la ciutat amb dones compromeses amb si mateixes en la transformació de les seues condicions de vida interior i del seu entorn.

Són dones reeixides en economia domèstica, en cures familiars, en cistelles de la compra, en preocupacions diàries, en solituds diverses, en maldecaps, d’esquena i d’ànima. Aquesta experiència demostra, segons ha apuntat l’edil, que “el despertar del coneixement en matèria de drets amb perspectiva de gènere té un potencial extraordinari per a la transformació de la desigualtat”.

Així, l’estudi comunitari en el qual estan participant durant diversos mesos està convertint a aquestes dones en persones “reeixides en sabers de justícia i drets amb perspectiva de gènere, feminització de la pobresa, divisió sexual del treball, desigualtat, precarietat i violències masclistes”, que han “comprès el valor de l’apoderament col·lectiu i el poder de transformació que comporta”.

Arxivat en: Ajuntament, Igualtat, María José Espuch, Sanitat i Benestar Social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *