Compromís Per Alacant vigil·larà que els bons projectes del canvi que portaven continuen envadant

Alacant, dimarts 21 de novembre de 2017.- El portaveu del Grup Municipal de Compromís, Natxo Bellido, i les regidores María José Espuch i Sonia Tirado, han rendit comptes aquesta vesprada sobre la seua gestió municipal durant els dos primers anys i mitjà de mandat i han oferit una anàlisi sobre l’actual crisi institucional que ha permès a la militància i a la ciutadania en general conèixer de primera mà i intercanviar impressions amb els edils de la coalició. En aquest marc, els edils han insistit en la necessitat que es duga a terme el relleu del sr Echávarri al capdavant de l’Alcaldia, per a recuperar l’estabilitat i governabilitat d’un govern progressista del canvi.

A aquesta trobada estaven convidats la militància i simpatitzants de Compromís, així com representants de les entitats i col·lectius socials, econòmics i culturals, a més de la ciutadania en general. Aquest acte s’emmarca en la línia de transparència, diàleg i rendició de comptes a la ciutadania que Compromís ha realitzat al llarg de tot el mandat, amb les trobades mantingudes en els barris de Benalua 2016 i de Sant Blas en 2017.

Els tres edils han oferit un balanç de les principals línies d’actuació desenvolupades en les àrees que Compromís ha gestionat directament des de juny de 2015, en les Regidories de Presidència, Coordinació de Projectes i Àrees, Contractació, Educació, Igualtat Memòria Històrica i Democràtica, Ocupació, Desenvolupament Local i Sanitat. Tant en aquestes àrees com en la seua participació en l’equip de Govern, l’aportació de Compromís ha anat molt més allà de donar sentit i estabilitat institucional i de participar en les línies de la gestió comunes.

“Hem portat avance bons projectes alineats amb el canvi polític. Les nostres regidores i regidor han liderat bons projectes en la línia amb els governs del canvi dels quals Compromís forma part en la resta del País Valencià”, ha explicat Natxo Bellido, qui trasllada els seus dubtes que aquests “bons projectes puguen ser desenvolupats tal com estaven prevists amb la situació d’una anormalitat institucional i democràtica en la qual es troba des d’ara l’Ajuntament d’Alacant”.

En aquest sentit, Compromís entén que “solament serà possible garantir el futur i l’èxit d’aquests projectes si es donen les condicions exigibles amb el nostre nivell d’ètica política per a tornar al Govern Municipal, refundar el Pacte de Progrés i disposar d’un vertader Govern del Canvi, la qual cosa no ha sigut possible fins ara. Siga com siga, nosaltres mantenim el compromís”.


“Els nostres projectes, honestament, són els millors projectes que han eixit de l’Ajuntament en aquests dos anys i mitjà, i per molt dur que siga para nosaltres no portar-los, mantenim el nostre compromís i estarem molt vigilants perquè no s’anul·len o es paralitzen en aquesta situació d’anormalitat institucional derivada de la incapacitat del PSOE d’assumir la seua responsabilitat davant els votants del canvi, l’estabilitat i governabilitat institucional i els interessos generals de la ciutat d’Alacant”,
ha assenyalat Natxo Bellido.

PROJECTES DE COMPROMÍS

En línies generals, el treball municipal de Compromís ha impulsat el progrés i el futur d’Alacant, i per açò hem lluitat i aconseguit atraure en la ciutat inversions com l’EDUSI-Les Cigarreras, el projecte més important dels pròxims anys pel seu volum d’inversions, 22 milions d’euros dels quals la UE aporta el 50%.

Així mateix, per primera vegada s’ha posat en marxa un procés de planificació estratègica transversal per a dissenyar de forma participativa el futur de la ciutat a través de l’anomenat Pla de Ciutat #HaciaAlicante, que està impulsant des de l’Ajuntament, i en què han participat més de 100 entitats de la ciutat i centenars d’alacantins/as.

Igualment, en la confiança que Alacant té futur, l’Agència Local de Desenvolupament ha engegat projectes com l’Escorxador, un espai per a la innovació i l’emprendimiento i que ajudar a donar forma a les possibilitats derivades d’erigir la ciutat com un pol d’atracció de l’economia digital amb alt valor afegit.

“Hems apostat pels nous sectors econòmics que trenquen la dinàmica del treball estacional i precari. Alacant té futur econòmic i laboral a través de sectors que aprofiten el talent i la nostra ubicació. Ho té, per exemple, a través de la nova economia digital, de les indústries culturals i creatives i de l’impuls de les seues àrees industrials”, ha indicat Sonia Tirado.

Per a Natxo Bellido, a més, “recuperar l’autoestima de la ciutadania, retrobar-nos afectivament en un projecte comú, –basat en el coneixement i la dignificació de la memòria i la identitat cultural” era bàsic després de dècades d’abandó, desídia sobre allò que ens identifica i ens aporta un patrimoni cívic dins del món globalitzat. Calia recuperar Alacant i superar la càrrega de negatividad que s’havia instal·lat després de dècades de corrupción”.

D’aqueixa reflexió, ha precisat l’edil María José Espuch, naix #AlacantCiutatDeLaMemòria, un projecte que s’ha traduït en obrir i posar en valor els Refugis de la Guerra Civil, assumir institucionalment actes com el qual commemora el terrible bombardeig de la Plaça 25 de Maig, o iniciar el procés de rehabilitació del Centre d’Interpretació de la Guerra a l’entorn de Sèneca, o tot tipus d’actes culturals i divulgatius que expliquen la situació del Port d’Alacant com el lloc precís en què va acabar la terrible Guerra Civil.

Recuperar la memòria també passava per dignificar els carrers de la ciutat, una realitat encara per a aconseguir a causa de l’actitud tardofranquista d’una oposició municipal, encapçalada pel PP, que ha cercat qualsevol excusa per a paralitzar la democratització de l’espai públic de la ciutat.
“Malgrat tot, Compromís va a seguir lluitant fins que puguem estar orgullosos/as dels noms de tots els carrers i places de la nostra ciutat. Aconseguirem bandejar els símbols franquistes i feixistes encara existents a més de 40 carrers d’Alacant”, ha remarcat Espuch.

En aquesta mateixa línia de recuperació de la identitat d’Alacant, Compromís ha impulsat l’ús normalitzat i la promoció del valencià, patrimoni viu i històric de la ciutat, com una llengua visible, pública, amb futur i generadora de cultura. La Plaça del Llibre ha sigut un clar exemple en aquesta adreça o els actes del 9 d’Octubre.

Així, el rescat de persones ha ocupat una part clau del treball de Compromís i dels seus projectes, actuant davant la situació d’emergència social en la qual es trobaven, i encara romanen en ella, milers de famílies alacantines després de la duríssima crisi i les brutals retallades socials dels governs del PP durant aqueixos anys.

El Pla d’Inclusió Social, com un dels eixos més desenvolupats del Pla de Ciutat, és el full de ruta del present i futur per a donar una resposta al model de ciutat dual i les greus desigualtats socials i territorials que existeixen en la ciutat.

També des de les polítiques de Formació i Ocupació, a diferència de la línia política marcada en el passat pel PP, s’ha prioritzat l’atenció als sectors poblacionals més vulnerables, i expulsats del món laboral, com puguen ser els joves mitjançant el Pla d’Ocupació Jove, les dones o sectors en risc d’exclusió social i aturats majors de 45 anys.

A més, hem situat en el primer plànol de l’agenda política i institucional la Igualtat. Amb l’aplicació del Pla d’Igualtat i la constitució del Consell Local d’Igualtat, i la fermesa en la denúncia i actuació institucional contra la violència de genere.

Una altra de les línies de treball, d’acord amb el nostre compromís amb la Transparència, ha sigut la de situar l’Ajuntament d’Alacant en l’avantguarda del rànquing estatal de l’Agència de Transparència Internacional, passant de les últimes posicions de l’avaluació de l’any 2014, amb el PP, a compartir la 1ª posició en l’avaluació feta pública enguany.

En àmbits com l’Educació i la Sanitat, a pesar que la gran majoria de les competències són autonòmiques, també s’ha intensificat la tasca municipal. En matèria educativa s’han treballat projectes i activitats en el marc d’Alacant Ciutat Educadora i s’ha situat a la infància com a protagonista de la labor educativa municipal, i de molts actes (com els Plenaris Infantils) i activitats lúdiques i didàctiques coordinades per aquesta regidoria.

Finalment, en l’àmbit sanitari cal destacar les actuacions en l’ampliació i reformes en els ambulatoris de la ciutat, i l’eficient tasca en matèria de salubritat i control de plagues.

Arxivat en: Ajuntament, Alacant, Compromís per Alacant, María José Espuch, Natxo Bellido, Sonia Tirado

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *