Alacant, dimecres 24 de gener de 2018.- El Grup Municipal de Compromís elevarà al ple de demà dijous una proposta per a instar a l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, al fet que renuncie com a membre del Consell Jurídic Consultiu, així com a la resta de privilegis disposats en la Llei de l’Estatut d’Expresidents, per haver incorregut en actes i comportaments que no es corresponen amb la necessària dignitat de la institució.

Compromís ha elevat aquesta iniciativa, que també ha sigut presentada com a Proposició No de Llei (PNL) pel Grup Parlamentari en les Corts Valencianes, després de conèixer la declaració avui, en el judici pel cas Gürtel, de l’exsecretari general del PP de València, Ricardo Costa, en la qual ha confessat que “el PP es finançava amb el diner negre que aportaven empresaris a canvi de subvencions”, en una pràctica de la qual Costa ha assenyalat a Francisco Camps com “màxim responsable”.

Els detalls d’aquesta confessió davant l’Audiència Nacional porten a Compromís a demanar la revisió dels privilegis conferits a l’expresident Camps, per a salvaguardar l’honorabilitat i dignitat de les institucions valencianes.

Entre els privilegis dels quals gaudeix el senyor Francisco Camps en la seua condició d’expresident de la Generalitat es troba la seua pertinença al Consell Jurídic Consultiu per un període de 15 anys, així com diferents recursos humans i materials, tals com a accés a cotxe, oficina i personal de suport.

Les Corts Valencianes, on està representat el poble valencià, és la institució encarregada d’atorgar la seua confiança a les persones que ostenten la presidència de la Generalitat. Per aqueix motiu, aquestes Corts també s’han de sentir especialment interpel·lades quan aqueixes persones posen en risc l’honorabilitat i dignitat de les institucions d’autogovern.

És el cas del Sr. Francisco Camps Ortíz, tant en la seua condició de President com amb posterioritat a la seua dimissió del càrrec, segons és públic i notori en els nombrosos processos judicials per corrupció dels quals és objecte la seua gestió.

Cal assenyalar que la normativa vigent no contempla cap mecanisme per a poder retirar la condició honorífica d’expresident a aquelles persones que hagen incorregut en actes o comportaments impropis d’aquesta condició.

És per açò que, en línia amb la PNL presentada davant les Corts Valencianes, el Grup Municipal de Compromís proposa al ple instar a les Corts perquè requerisquen al Sr. Francisco Camps a renunciar com a membre del Consell Jurídic Consultiu, així com a la resta de disposicions regulades en la Llei de l’Estatut d’Expresidents, per haver incorregut en actes i comportaments que no es corresponen amb la necessària dignitat de la institució.

A més, planteja instar a les Corts Valencianes al fet que recolzen totes les mesures que tinguen per objectiu recuperar per als valencians i valencianes els diners desviats en casos de corrupció, i que assumisquen la necessitat de millorar la Llei de l’Estatut d’Expresidents per a regular mecanismes de retirada d’aquesta condició a aquelles persones que incórreguen en actes i comportaments que posen en risc la dignitat i honorabilitat de les institucions valencianes.