Compromís proposa instar al Govern Central que elabore una Llei d’equiparació salarial entre dones i homes

  Alacant, dilluns 19 de febrer de 2018.- El Grup Municipal de Compromís instarà este dijous al ple de l’Ajuntament d’Alacant a facilitar la vaga de dones del dia 8 març convocada a nivell mundial, Dia de les Dones, com a data de reivindicació dels drets laborals i socials de les dones, així com a instar al Govern Central al fet que inicie els tràmits per a aprovar una llei d’equiparació efectiva salarial entre dones i homes.

Esta iniciativa, que serà defensada com a Declaració Institucional per la portaveu adjunta del Grup Municipal de Compromís Mª José Espuch, a més inclou una bateria de propostes per a reduir la escletxa salarial.

Compromís planteja esta proposta a les portes de la celebració, el pròxim 8 de març, del Dia de les Dones, una data de reivindicació dels drets laborals i socials de les dones reconegut internacionalment i nascut des del feminisme com a reivindicació de la igualtat i de l’equitat entre dones i homes.

DESIGUALTAT CREIXENT

La situació de desigualtat, lluny de millorar, s’ha aguditzat en els últims temps a causa de les retallades que han vingut de la mà de la crisi econòmica, amb una feminització de la precarietat, una pèrdua de drets de ciutadania, fins i tot de drets ja consolidats.

Enfront del cas d’Islàndia, que s’ha convertit en el primer país a aprovar una llei que exigeix la igualtat salarial a les empreses i organismes públics, a Espanya la situació ha empitjorat i la escletxa salarial se situa en un 23,25%, –açò vol dir que les dones, de 6.000€ anuals menys pel mateix treball que fan els homes, segons dades de l’últim informe realitzat per la UGT–.

L’actual Govern Central es mostra incapaç de prendre mesures encarrilades a fomentar la reducció de la escletxa salarial, mentre es mantenen les retallades en les partides d’igualtat i les polítiques adoptades per part del govern ignoren totes les desigualtats en matèria laboral i econòmica a les quals les dones es veuen sotmeses diàriament.

Per si no fóra suficient, el propi President del Govern, M. Rajoy, ha protagonitzat en les últimes setmanes declaracions donant a entendre que la igualtat salarial no és una prioritat per a l’Executiu.  “Es demostra que l’aplicació de la llei 3/2007 del 22 de març per la igualtat efectiva de dones i homes és ineficaç i no està solucionant els problemes reals de desigualtat”, insisteix Mª José Espuch.

Per contra, el Govern de la Generalitat Valenciana sí està fent un esforç per a fer front a la escletxa laboral i a la feminització de la pobresa, i per a açò dins de les seues competències en polítiques de promoció de l’Ocupació ha implementat diverses mesures per la lluita contra la discriminació laboral de les dones.

Així, en tots els programes de foment de la contractació (AVALEM) s’aplica de forma transversal la discriminació positiva, –de manera que si les ajudes per a contractar a un home són del 80 %, per a una dona són del 100 %–, s’ha posat en marxa el segon Pla d’Igualtat de la Funció Pública, s’han augment els permisos paternitat i el nombre d’agents en la xarxa d’igualtat.

PROPOSTES AL PLE

“Cal recordar que les competències en matèria laboral ara com ara són estatals, i per açò des de Compromís considerem més que necessària una llei com la qual acaba d’entrar en vigor a Islàndia, per a pal·liar aquesta injustícia social i econòmica que afecta a totes les dones treballadores”, subratlla María José Espuch.

També cal –afig l’edil– implementar les mesures que les Corts Valencianes, (en resolució de la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI, del 5 de desembre de 2017), van instar en el govern estatal.

Així, la D.I. proposa instar als partits polítics amb representació en el Congrés dels Diputats a presentar propostes que agiliten els processos per a aprovar la citada llei, instar al Govern estatal a destinar recursos en inspecció del treball i seguretat social per a detectar i sancionar discriminacions directes i indirectes salarials per raó de sexe.

D’igual manera, planteja equiparar els permisos de paternitat i maternitat i, a més, fer que siguen intransferibles i 100% remunerats, amb el calendari d’implementació respectiu.

Aquest acord, a nivell municipal sol·licita que l’Ajuntament es comprometa a avaluar i a fer el seguiment dels acords presos altres anys en matèria d’Igualtat, en aquest cas, en la Comissió Específica d’Igualtat.

Arxivat en: Ajuntament, Alacant, Dona, María José Espuch, Propostes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *