La formació progressista presenta un document amb 15 propostes per als Fons Europeus de Recuperació amb l’objectiu de transformar la ciutat des de la innovació la sostenibilitat i la lluita contra les desigualtats

La construcció d’Anells Verds que envolten la ciutat, implementar un pla de rehabilitació d’habitatges i que compte amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica i la posada en marxa de la Capçalera d’Innovació en l’antic escorxador de la ciutat com un ecosistema d’atracció de les indústries digitals i de la innovació són algunes de les propostes que Compromís per Alacant ha presentat a la comissió municipal de Fons Europeus en un document elaborat pel grup d’Estratègia de la coalició a Alacant i que recull 15 propostes, agrupades en 7 eixos, que representen un catàleg per a transformar la ciutat des de la innovació, la lluita contra les desigualtats i la millora de l’espai urbà.

Des de la coalició han explicat que es tracta d’un document obert, que vol proposar actuacions prioritàries a Alacant que podrien presentar-se als Fons Europeus de Recuperació, els Next Generation UE, i que suposen una oportunitat per a transformar i modernitzar la ciutat.

Natxo Bellido, portaveu de la formació progressista, ha incidit en què “fa falta alinear la ciutat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i aprofitar l’oportunitat dels Fons per a afrontar els reptes de l’actual crisi i situar-nos tan bé com siga possible en l’escenari postcovid que hauran d’afrontar totes les ciutats”.

Les propostes de Compromís recuperen iniciatives de la formació com la Capçalera d’innovació, la proposta d’Anells Verds o la Construcció de Centre Sociocomunitario en Colònia Requena i Centre de Majors a Benalúa. Però també inclou altres com la construcció d’un Centre de Referència d’Investigació sobre l’Aigua en Rabasa, la connexió per corredor sostenible entre el Saladar d’Aigua Amarga i el Clot de Galvany Ampliación del TRAM, la recuperació del centre tradicional, un pla de Rehabilitació d’Habitatge o un sistema de gestió intel·ligent del consum energètic del municipi. La formació inclou també projectes d’innovació que milloren l’eficiència energètica i agiliten la relació de la ciutadania amb l’administració, així com milloren la sostenibilitat i promocionen la cultura i el patrimoni; projectes com els Smart Contractes d’Energia, innovació en l’administració local, instal·lació de programari en el 5é contenidor d’orgànica, instal·lació d’una compostera metropolitana, plataforma de realitat augmentada del patrimoni cultural “L’altra Alacant” i sistema de monitoratge d’elements patrimonials municipals.

Des de la coalició expliquen que la pandèmia del Covid 19 ha generat una enorme crisi econòmica, sanitària i social a nivell mundial que afig sofriment i una enorme incertesa sobre el futur, i que per a pal·liar els seus efectes devastadors la Unió Europea mobilitzarà 750.000 milions d’euros amb l’objectiu d’ajudar els Estats comunitaris a reactivar la seua economia, reconstruir la cohesió social i enfortir els sistemes públics de salut. “Aquesta injecció de fons sense precedents suposa una oportunitat extraordinària per a afrontar el futur amb una certa tranquil·litat i té el repte d’aconseguir que aqueixos diners s’invertisquen en projectes que promoguen vertaderes transformacions estructurals, sostenibles en el temps, que donen resposta a la crisi associada al canvi climàtic, accelerant la transició ecològica que ha de ser clau en la reconstrucció, apostant per la digitalització i la innovació com a oportunitat per al creixement i la creació d’ocupació, i tot això sense perdre de vista els eixos transversals de la lluita contra les bretxes de gènere i l’especial vulnerabilitat del col·lectiu de joves”, han explicat des de Compromís.

Per això, insisteix que una oportunitat com aquesta exigeix un esforç del govern, de l’oposició i del conjunt de la societat, que permeta aconseguir els consensos necessaris sobre els grans temes que tenim arracades com a ciutat. També consideren imprescindible activar un diàleg que construïsca consensos polítics, aliances institucionals i territorials i que contemple també un marc de col·laboració públic-privada.