La diputada i portaveu de Compromís per Elx ofereix una xerrada per explicar la fallida de la caixa

La diputada de Compromís Mireia Mollà va destacar ahir als impositors de la CAM que tenen tot el dret a reclamar en les seues oficines la informació sobre els productes tòxics que els van vendre, una acció que Mollà considera important per a que els afectats entenguen millor quina és la situació que travessen i, sobretot, quina pot ser la possible solució que els donen.

La diputada de Compromís, que és membre de la Comissió d’Investigació sobre la CAM a Les Corts, va oferir ahir al Casal Jaume I d’Elx una xerrada que portava per títol La situació actual de la CAM. L’acte va comptar amb una gran afluència, especialment de persones afectades pels productes tòxics de la CAM.

Mireia Mollà va explicar que “en 2004 es va crear una figura financera, introduïda pel PP al Govern central i desenvolupada després pel PSOE, per a que les caixes jugaren a ser bancs en un mercat secundari. Tanmateix estos productes, les quotes participatives, que es van vendre com a generadors de grans beneficis, no atorgaven drets als inversors, de manera que quan la CAM ha fet fallida estos petits impositors són els últims en poder cobrar els seus diners”.  “Per tant, es pot dir la CAM ha jugat a ser un banc amb la confiança dels petits inversors”, ha afegit.

La diputada i portaveu de Compromís per Elx ha indicat que “després del rescat de l’entitat financera el primer que es va fer es separar el nucli de la CAM en dues parts. La primera d’elles és el Banco CAM, que es queda els dipòsits ordinaris, les participacions preferents, obligacions, deute subordinat, etc. i que és la part que es quedarà el Banc Sabadell. La segona és la CAM, que es on es mantenen les quotes participatives i l’obra social”.

Mollà ha assenyalat que estos petits inversors que ara tenen els seus diners atrapats “són víctimes d’este procés i no responsables i, com a tal, tenen tot el dret a anar a la sucursal i demanar una còpia de l’expedient sobre el seu producte per a saber de quin d’ells disposen, ja que cadascú pot obtenir diferents solucions. Si no els donen este expedient poden reclamar un recibí que acredite que s’ha demanat esta informació que la CAM té l’obligació de donar en 72 hores”.

La diputada i portaveu de Compromís per Elx va ressaltar que la venda d’estos productes tòxics hauria d’haver anat acompanyada d’un fullet informatiu que explicara els seus riscos, una informació que no va ser facilitada a la majoria d’impositors i que seria l’origen de l’engany a estes persones.

Mireia Mollà ha afirmat que “és molt important que els afectats facen un seguiment constant de les informacions que van apareixent i és molt important també que s’assessoren –a través d’un familiar o una plataforma- i siguen crítics i actuen, ja que no hi ha més pot per a un poderós que tenir tots els dies a un grup significatiu de persones queixant-se”.

Quant a la fallida de la caixa, ha apuntat que “el cas de la CAM no s’escapa del que és un problema general de crisi financera, però en este cas la diferència està en què la CAM no era un banc, sinó una caixa d’estalvis que tenia per objectiu el benefici social i no el purament econòmic i especulatiu, que és el que ha primat durant els últims anys i ha fet que l’únic que li quede ara siguen urbanitzacions fantasmes”.

“Alhora ens trobem amb que la CAM ha tingut uns dirigents amb molt poca vergonya , que han passat de no rebre cap retribució a embossar-se 80.000 euros en un any per reunir-se un parell de vegades i estem parlant d’unes persones que no ocupen estos càrrecs per ser els millors economistes ni els millors gestors, sinó perquè els han designat les institucions públiques, en este cas a través de PP i PSOE, per fer un control que no ha realitzat”, ha aclarit Mireia Mollà, que ha criticat també que hagen fallat dos organismes de control com són l’ Institut Valencià de Finances i el Banc d’Espanya.

Respecte a la Comissió d’Investigació de Les Corts, que és la que tracta d’esclarir les responsabilitats polítiques d’este cas, la diputada de Compromís i portaveu de Compromís per Elx ha assegurat que la coalició “treballa per aconseguir una fulla de ruta que depure les possibles responsabilitats penals que deriven de la mala gestió, per a que es garantitze l’obra social i també els drets dels treballadors i dels impositors”.