Compromís proposa posar a la disposició de cooperatives d’habitatges els solars de titularitat municipal

La mesura inclou la venda del sòl per a la construcció d’habitatges que l’Ajuntament cobraria amb pisos o locals comercials en els baixos de l’edifici i la cessió del sòl per llarg temps que tornaria a la titularitat pública.

El grup municipal de Compromís a l’Ajuntament d’Alacant ha presentat una proposta per a obrir a cooperatives d’habitatge la construcció en solars de titularitat municipal. Aquestes cooperatives, una vegada finalitzada la construcció, cedirien a l’Ajuntament els baixos o algun habitatge.

La mesura beneficiaria a les cooperatives, entitats sense ànim de lucre formades per persones que comparteixen la necessitat d’un habitatge i s’uneixen per a accedir a la mateixa en les millors condicions, que podrien utilitzar els solars de titularitat municipal per a construir en ells el seu habitatge. A més el pagament pel solar es realitzaria amb la cessió dels baixos i algun habitatge a l’Ajuntament el que suposaria també poder destinar aquests espais per a habitatges de lloguer social o fins i tot espais municipals.

“Proposem trobar una eixida per als 14 solars de la ciutat que són susceptibles d’oferir a aquestes cooperatives mitjançant la fórmula de canvi d’obra o de cessió de sòl. Les cooperatives retornarien a l’Ajuntament el valor del solar en immobles de manera que podríem disposar d’una bossa d’habitatges i de lloguer social que cobrira una part d’aqueixa necessitat” ha destacat Sonia Tirado, regidora de Compromís.

Per a Compromís aquesta mesura té evidents avantatges, en tractar-se de cooperatives d’habitatges qui realitzen l’obra els terminis s’escurcen respecte a què l’Ajuntament haguera de gestionar els fons per a construir els habitatges, a més s’ajudaria a pal·liar la falta d’habitatge protegit i de lloguer social de l’ajuntament. També s’acabaria amb els problemes d’imatge urbana i de salubritat, que provoquen aquests solars que de vegades acaben omplint-se d’enderrocs i fem.

Compromís també posa sobre la taula la possibilitat de la cessió del sòl a aquests habitatges socials per un període de 50-75 anys en la manera de covivienda, que suposaria cedir el dret de la seua superfície sense perdre la titularitat pública del sòl. Amb aquesta modalitat els veïns serien cooperativistes que viuen allí amb un règim semblant al lloguer indefinit, però amb un preu molt més assequible i una gestió col·laborativa dels espais comuns, i els habitatges tornarien a les mans de l’ajuntament una vegada passat el temps de cessió.

Una mesura similar ja s’ha aplicat en altres ciutats com València, on s’han beneficiat d’ella 8 cooperatives, triades mitjançant un concurs, i que podran construir fins a 118 habitatges protegits en els 8 solars proposats.

A Alacant es tracta específicament de 14 solars amb possibilitat immediata de realitzar les obres, ja que són d’ús residencial i amb superfícies que van des dels 175 m2 fins als 6.000 m2.

“Com a institució pública més pròxima als ciutadans, l’Ajuntament ha d’articular solucions que milloren la vida de les persones i que garantisquen el dret a un habitatge digne i amb un preu ajustat a les possibilitats reals de cada família”, ha conclòs Tirat.

Arxivat en: Ajuntament, Alacant, Barris, Infraestructures i transports, Propostes, Sonia Tirado

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *